Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az időskorúak egészségéért – fórum a Honvédkórházban

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. május 4. 10:23

Egészségügyi fórumsorozatot rendez nyugállományú katonáknak a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület és a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ. Az első rendezvényre április végén került sor a kórház tanácstermében.

1595918128
A rendezvényen a Balassi egyesület, a HOKOSZ és több más nyugdíjas szervezet képviseletében megjelenteket dr. Schandl László PhD orvos ezredes, megbízott főigazgató köszöntötte. Örömének adott hangot, hogy a nyugállományúak szervezeteinek és a kórház szakembereinek együttműködésében létrejött a fórumsorozat – amely, mint preventív célú egészségügyi felvilágosítás – a nyugállományúak és a családtagjaik egészségtudatosabb magatartását, a betegségek megelőzését, a gyógyító munka hatékonyságát szolgálhatja.

A fórumot Szekeres István nyugállományú dandártábornok, a Balassi egyesület elnöke nyitotta meg. Tájékoztatta a résztvevőket a nyugállományúak körében elvégzett egészségügyi-szociológiai kutatások főbb következtetéseiről. Szekeres István beszélt arról is, a nyugállományúak szervezetei egyetértenek abban, hogy az egészségügy erőfeszítései mellett szükség van a felvilágosító munkára, valamint a mostanihoz hasonló egészségügyi fórumokra is. A Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ vezetése kedvezően fogadta a kezdeményezést.

1595918129
Első előadóként dr. Demeter János szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvos a hölgyek idősödésének jellemzőiről, nőgyógyászati összefüggéseiről, a jelentkező tünetek sajátosságairól, azok felismerésének, kivizsgálásának és kezelésének módjairól tartott előadást.

Ezt követően dr. Simon Zsolt urológus főorvos részletesen szólt a férfiak és a hölgyek szervezetének eltérő, de olykor mégis hasonló tüneteket mutató urológiai sajátosságairól, ezen urológiai panaszok jellemzőiről; az elváltozások, a megbetegedések felismeréséről, azok kivizsgálásáról és gyógyítási metódusairól.

A nagy érdeklődéssel kísért tájékoztatók végén Szekeres István megköszönte az előadók munkáját, majd felhívta nyugállományú szervezetek képviselőinek figyelmét az egészségtudatos magatartásra. Végül tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a fórumsorozat következő állomása június 8-án, 10 órakor kezdődik, amikor a résztvevők a kórház alvás laboratóriumát tekinthetik meg és az időskori alvászavarok problémakörével, s azok kezelésével ismerkedhetnek meg.