Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az igaz ember pedig hitből él…”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. október 31. 9:10

Hálaadó istentiszteletet tartott a HM Protestáns Tábori Püspökség a reformáció napja, október 31-e alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Kápolnájában október 18-án, kedden. Az igehirdetésen - mások mellett - részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

Hálaadó istentisztelet (10)

Az ünnepségen az ötszázöt esztendővel ezelőtti események felidézése után Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök kiemelte: a mai rendezvény üzenete az, hogy „tudakozódjunk a saját útjaink iránt, nézzük meg mi milyen úton járunk.” Rámutatott arra, hogy az élet olyan, mint egy sakkjátszma: az ember folyton lépéskényszerben van, „de mielőtt lépne, át kell gondolnia lépésének következményét, mert azokért egyedül mi vagyunk felelősek. Mielőtt megemelem a bábut, tudnom kell hova teszem le és merre haladok.”

Mint Jákob János dandártábornok, igehirdetésében hangsúlyozta: az igaz ember hitből él. Ez azt jelenti, hogy legyünk Isten felé nyitottak és igyekezzünk vezetését megélni a mindennapokban.

Hálaadó istentisztelet (8)

Az istentiszteletet követő szeretetvendégségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter elmondta: nem olyan régen még nem volt természetes, hogy különböző egyházi felekezetű eseményeken ilyen számmal és természetességgel jelen legyünk. „A reformáció emléknapján gondoljunk arra is, Magyarország újra eljutott oda, hogy így együtt tudunk ünnepelni” – hangsúlyozta.

A rendezvényen – mások mellett – részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Gion Gábor, a HM stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára, Zsiga Tamás László, a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök is.

Az istentiszteleten közreműködött a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium énekkara, valamint az MH Légierő Zenekar Veszprém.