Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az indiai Tejas váltja a kivonásra kerülő MiG-21 típusát

Szöveg: JETfly |  2009. november 24. 10:34

Az indiai légierő (IAF) 20 darab Tejas típusú, könnyű harci repülőgépet rendelt a Hindustan Aeronautics (HAL) cégtől. A szerződés ellenértékét nem hozták nyilvánosságra. A megkötött kontraktus értelmében az indiai légierő 18 darab együléses és 2 darab kétüléses Tejas vadászrepülőgépet kell, hogy kapjon.

Ez már a második megrendelés az indiai légierő részéről. Korábban a légierő már döntött 20 darab Tejas vadászrepülőgép beszerzéséről. Korábban úgy nyilatkoztak a légierő képviselői, hogy az újabb 20 vadászrepülőgépre nem korábban, mint 2015-2016-ban adnak le megrendelést, amikor kész lesz a vadászrepülőgép modernizált változata, a Tejas Mark II. Mindazonáltal a korábbi megrendelés mellett döntöttek annak érdekében, hogy a kivonásra kerülő MiG-21 típust pótolni tudják.

 

A Tejas LCA háromnézeti rajza

Várhatóan 2015-re az indiai légierő kivon a rendszerből 120 darab MiG-21 és 40 darab MiG-27 típusú repülőgépet.

„A Tejas még a jelenlegi GE-404 típusú hajtóművel is jobb vadászrepülőgép, mint a MiG-21 típus", – mondta a légierő egy hozzáértő képviselője. „2015-re az első Tejas repülőszázad hadrendbe áll. Mivel a HAL konzorcium szerelőszalagjai szabadok lesznek, amíg a Tejas Mark II. kísérleti repülései be nem fejeződnek, a HAL képes megépíteni a második Tejas századot még GE 404 hajtóművekkel."

Egy kis matematika, miért is sürgős az indiai légierő számára a második Tejas század felállítása: a követelményekkel – 39.5 repülőszázad (századonként 21 repülőgép) – szemben az indiai légierőnek jelenleg 32 repülőszázada van. 2015-ig hat MiG-21 és két MiG-27 század repülőgépeinek jár le az üzemideje, kivonásra kerülnek. A HAL gyártja a légierő számára a Szu-30MKI típust, azonban évente csak 14 darab hagyja el a szerelőcsarnokot. Ennek megfelelően az indiai légierőnek 2015-re csak 29 repülőszázada lesz.

Még aggasztóbb a helyzet az észak-kelet indiai követelményeket figyelembe véve, amely a kínai fokozott fenyegetésnek eredményeképpen öt új század felállítását irányozta elő. A közelmúltban az indiai légierő magasrangú tisztviselői kijelentették, hogy a légierőnek 45 századra van szüksége.

Címkéklégierő