Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli katonák szándékosan meglőttek egy fotóst

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 18. 10:19

Izraeli katonák úgy lőttek rá egy fotósra, és sebesítették meg súlyosan a hét végén a Gázai övezet és Izrael határán, hogy tudták, újságíróról van szó – közölte május 17-én, kedden a Riporterek határok nélkül (RSF) szervezet. A 26 éves Mohammed Oszmanról a párizsi székhelyű nemzetközi szervezet szerint „egyértelműen azonosítható” volt, hogy újságíró, ennek ellenére az izraeli katonák célba vették – állította a párizsi székhelyű jogvédő szervezet a birtokába jutott értesülésekre hivatkozva.

A Demotix.com brit sajtóügynökség fotósát – aki az Izrael állam 1948-as megalakulása utáni tömeges palesztin menekülés évfordulója alkalmából rendezett tüntetésen dolgozott a Gázai övezet és Izrael határán, Erez átkelőnél – a mellkasán, a hátán és a karján sebesült meg egy golyótól és repeszektől. A gerince is megsérült, megműtötték, állapota a kórház szerint súlyos, de stabil.

Az izraeli hadsereg közölte, határozottan elutasítja, hogy bárki bizonyítékok nélkül azt állítsa, izraeli katonák szándékosan sebesítettek meg egy újságírót.

Az izraeli rendfenntartó erők vasárnap több helyszínen is – a megszállt Golán-fennsíkon, a libanoni határon és a Gázai övezet határán – tüzet nyitottak a palesztin nemzeti katasztrófa, a nakba évfordulója alkalmából összegyűlt palesztinokra, hogy megakadályozzák a feldühödött tömeget abban, hogy behatoljon izraeli területre. Évek óta nem voltak ilyen súlyos összetűzések egyik helyszínen sem.