Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MBDA az F–35-ösre szánja új fegyverét

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. július 3. 14:16

Az európai MBDA gyártó bemutatta az Egyesült Királyságban fejlesztett levegő-föld rakétát, melyet a Lockheed Martin F–35-ösének belső fegyverterébe szánnak. A Spear névre hallgató fegyver mérethű modellje megtekinthető lesz Farnboroughban is. A tervezők elgondolása szerint a rakéta sugárhajtóművel és a szárnyai segítségével akár 100 kilométeres távolságra is elrepülhet.

A program egyik illetékese, Rob Thornley szerint a két legfontosabb jellemző a sebesség és a hatótávolság, de ezek mellett az is kulcsfontosságú volt, hogy az F–35-öshöz igazítsák az eszközt, mivel várakozásaik szerint az 5. generációs vadászgép a négy darab Spear levegő-föld rakéta mellett egy Meteor levegő-levegő rakétát is magával vihet a jövőben.

1595938248
A fegyver végleges konfigurációjáról még nem született döntés, de az MBDA szerint a körülbelül két méter hosszú, szubszonikus Spear különböző robbanófejekkel és többfunkciós keresővel szerelhető fel. Az irányítás INS/GPS-en keresztül történik, és fedélzeti datalinkkel is rendelkezik majd.

A brit fejlesztők számára kisebb fejtörést okozhat az Egyesült Királyság visszalépése az F–35B-hez, mivel ez a változat valamivel rövidebb fegyvertérrel rendelkezik az F–35C-hez képest. A fejlesztőcég a közeljövőben szeretne olyan partnert találni, akik az új fegyver számára terveznek egy könnyűsúlyú, dupla indítósínt, illetve szükség van egy hajtóműgyártóra is.

A cég nem csak az F–35-ösön szeretné viszontlátni termékét, többek között a Eurofighter Typhoon – Spear kettősről is készültek már fantáziarajzok.