Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengerbe zuhant egy francia Rafale M

Szöveg: Trautmann Balázs |  2012. július 3. 15:24

A Francia Haditengerészet M24 oldalszámú Dassault Rafale M típusú, együléses vadászbombázó repülőgépe június másodikán, helyi idő szerint 14.03-kor járt szerencsétlenül.

A 12F „Landvisiau" század állományába tartozó gép épp az Amerikai Haditengerészet USS Eisenhower nukleáris meghajtású repülőgép-hordozójáról felszállt F/A-18 Super Hornet vadászbombázó repülőgépével vívott gyakorló légiharcot a spanyol partokhoz közel, amikor a baleset történt.

A gép 30 esztendős pilótája sikeresen katapultált, a Rafale M a tengerbe zuhant. A pilótát végül az amerikai kutató-mentő szolgálat helikoptere emelte ki a vízből, majd szállította elsőként a USS Eisenhower, majd a francia Charles de Gaulle repülőgép-hordozóra. A gyors orvosi vizsgálat szerint nagyobb baja nem esett és azonnal beszélhetett a családjával is telefonon. A baleset okainak kivizsgálására a francia hatóságok bizottságot alakítottak.
A Charles de Gaulle és kísérői május 30-án hagyták el Toulon kikötőjét és a tervek szerint június 5-én ér véget az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren végrehajtott bevetésük.

Ez a negyedik Rafale M, melyet a Francia Haditengerészet elveszített. 2011. november 28-án az M18-as oldalszámú Rafale M zuhant az Arab-öböl vizébe, Pakisztán partjainál, míg az M22-es és az M25-ös oldalszámú gépek 2009. szeptember 24-én, tesztrepülés közben ütköztek össze és zuhantak le. Itt az egyik tesztpilóta, Francis Duflot életét veszítette.

1595938249