Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az okos menyét Alfanisztánban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. június 19. 12:23

Az okos menyét Alfanisztánban Gemona del Friuli körülbelül tízezer lakosú kis település Észak-Olaszországban, Udinétől mintegy húsz kilométerre. Írhatnám, hogy a hegyek között megbújó városka békés, nyugodt, csendes helynek tűnik, de az olasz-szlovén-magyar Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (MLF) hadgyakorlata, a Clever Ferret 2008 és a két hete szinte megállás nélkül ömlő eső kissé átformálja az előzetes elképzeléseket.

Olcsó szóviccel élve fogalmazhatnánk úgy is, hogy az okos menyét (nagyjából így fordíthatnák le a hadgyakorlat angol elnevezését) Alfanisztánban vadászik, de azért ez a gyakorlat jóval több ennél. A már-már hagyományosnak nevezhető éves foglalkozásnak különös komolyságot ad az a tény, hogy az MLF törzs októbertől Afganisztánban vállal szolgálatot, egész pontosan átveszi a nyugati regionális parancsnokság vezetését – soraikban három magyar katonával.

„Minél pontosabb a gyakorlat előzetes forgatókönyve, annál jobban fel tudnak készülni a katonák az adott feladatra" – fogalmazott a gyakorlat VIP-napját meglátogató Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és nem véletlenül, ugyanis a gyakorlat tervezői tökéletesen modellezték a jövő fontos küldetését.

Ehhez adaléknak elég talán annyi: a gyakorlat az Alfanisztán nevű fiktív országban játszódott és a hegyektől ölelt völgyben felépített afgán táborban a nők a tradicionális csadorban jártak le és fel. A különféle szimulált incidenseknél, történéseknél pedig a legfrissebb tapasztalatokat is felhasználták. A fent említett VIP-napon szerencsére mi is jelen lehettünk a gemonai Goi-Pantanali laktanyában, ahol az MLF harcálláspontja települt. Érkezésünkkel szerencsére az olasz Medárd befejezte ténykedését, azaz elállt az eső, beköszöntött a nyár, aminek szemmel láthatóan mindenki nagyon örült. Az egyik szlovén tiszt például „jó reggelt"-el fogadott minket, majd megjegyezte: holnap már indul is a strandra…

Annak ellenére, hogy a gyakorlat hivatalos média napja már lezajlott, (ezen állítólag annyian voltak kíváncsiak az MLF munkájára, mint az olasz-francia sorsdöntő EB csoportmérkőzésre…) szép számmal érkeztek meghívottak. Arrafelé a hadsereg ugyanis olyannyira kiterjedt kapcsolatokat ápol a civil szférával, hogy külön a híresebb kluboknak külön is szerveztek látogatást. Most is érkeztek orosz, osztrák, sőt még indiai megfigyelők is, no meg persze a magyar küldöttség Tömböl László altábornaggyal és Kovács József dandártábornokkal, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokával. Tudniillik az MLF magyar komponensét a debreceni alakulat egy lövész-zászlóalja képezi – sajnos azonban az idei gyakorlaton a különböző missziós feladatok (KFOR, afganisztáni PRT – váltás) miatt magyar katonák „csak" a törzsmunkában vettek részt. (Pontosan 51 fő.) Tömböl altábornagy elmondta, hogy szerették volna, ha például a KFOR-misszióba készülő debreceniek záró gyakorlatát össze lehetett volna kombinálni ezzel a gyakorlattal, de sajnos nem sikerült valóra váltani ezt az elképzelést.

1595877613

Így hát miután a vendégsereg megnézte az olasz Julia Hegyivadász Dandárról szóló kisfilmet (ez dandár adja az MLF olasz részét), magyar katonákkal a – részben még vizes – sátrakban lehetett találkozni. Szemmel láthatóan jól érzik magukat, az együttműködés pedig alapvetően jó, bár persze a különféle nemzetek kultúrájából adódó különbségek miatt időnként előfordulnak apróbb problémák. Olaszországban ugyanis a „holnap" azt jelenti: majd valamikor a közeljövőben, a „holnap után" pedig valami olyasmi lehet, mint nálunk a „soha napján kiskedden"… Aki viszont már kitanulta a helyi népszokásokat, az él, mint hal a vízben. Apropó, hal. Az közel egy hónapos (június 2-28) gyakorlat során persze időnként jut idő kikapcsolódásra is. Ennek egyik ékes példája az úgynevezett nemzeti est, ahol minden nemzet saját konyhaművészetéből az ízelítőt a többieknek. Az olasz tészta és a szlovén grillhús mellett a magyar babgulyás állítólag annyira ízlett mindenkinek, hogy mosogatni sem kellett… Visszatérve a kommunikációra: a parancsokságon bemutattak egy olyan új technikai berendezést, amely a különféle rádiófrekvenciákat össze tudja hangolni a telefonvonallal, ami az elképzelések szerint még gördülékenyebbé teszi az ügymenetet. Erre szükség is van, mert amint a jelentésből hallhattuk: nem messze innen „ellenséges csoportok mozgolódását jelentették a felderítők". Ezt persze nem hagyhattuk ki, így a katonai konvojjal együtt mi is kivonultunk a helyszínre, ahol is az afgán táborba éppen tárgyalni érkezett egy VIP személy.

Sajnos azonban a biztosító alegységeket támadás éri, több akna robban a Puma típusú páncélozott csapatszállító harcjárművek mellett, amelyikből az egyik meg is sérül. Ezzel csaknem egy időben bomba robban az afgán táborban is, ahonnan ki kell menekíteni a vendégeket. Az MLF gépezet beindul: Mangusta harci helikopterek, szlovén Valuk harcjárművek és persze a többi kijelölt alegység gyorsan és hatásosan ártalmatlanítja a sziklák mögött megbújó terroristákat. A valóban dinamikus bemutató után szerencsére lehetőségünk nyílik alaposabban megszemlélni az itthon ritkán látott technikai eszközöket. Kissé távolabb megmozdul két bokor, elindulnak a vendégek felé, akik közül sokan lencsevégre kapják a nem mindennapi látványosságot. Mesterlövészek…

Tömböl László altábornagy beszédben gratulál a látottakhoz, majd kérdésünkre elmondja: mindaz, amit ma láttunk, azt bizonyítja, hogy harcászati szinten is lehetséges, sőt szükséges együttműködni, amire a magyar katonák képesek. Folytatódik tovább a kedélyes beszélgetés, ám amit azonban aznap még nem tudott senki – de nekünk Bárány Zoltán alezredes, az udinei MLF parancsnokság nemzeti rangidőse elárulta –: éjszaka majd a „börtönből rabok szöknek meg", így meg kell őket keresni… Nem tudom, hogy a menyét mennyire jó nyomkövető, de talán elkélne néhány okos példány. Arrivederci!

1595877613
1595877613
1595877614
1595877614
1595877614
1595877614

Fotók: Rácz Tünde