Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az olasz védelempolitikai igazgató látogatása Budapesten

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 8. 9:12

Giovanni Maria Iannucci vezérőrnagyot, az olasz védelempolitikai igazgatót fogadta dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár október 7-én, csütörtökön, Budapesten. A találkozót követően a vezérőrnagy a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Szabó István honvédelmi államtitkártól.

Giovanni_Maria_Ianucci_kituntetese_20211007_03 copy

A találkozón a magyar és az olasz felek a két ország közötti - már meglévő és jövőbeni - védelempolitikai együttműködési lehetőségeket tárgyalták meg, nagy hangsúlyt fektetve a két ország nagy múltú katonai szövetségi kapcsolataira.

Giovanni Maria Iannucci vezérőrnagy a két nemzet kapcsolatáról elmondta: „a két országot nagyon szoros szálak fűzik össze, mind a történelmi, mind a kulturális örökség terén. A hangsúlyt arra kell fektetnünk, hogy az együttműködésünk, ne egy végpont legyen, hanem valaminek a kezdete. A világ, amelyben élünk, amely bennünket körülvesz egyre kevésbé előre látható, egyre több veszélyt rejt és egyre nehezebb ezekkel megbirkózni, ezeket kezelni. Úgy gondolom, hogy itt van az idő, a lehetőség, és megvannak a képességeink arra, hogy a két ország közösen, vállt vállnak vetve küzdjön meg a kihívásokkal.”

Giovanni_Maria_Ianucci_kituntetese_20211007_12 copy

Giovanni Maria Iannucci vezérőrnagynak, a magyar-olasz védelempolitikai és katonai kapcsolatok fejlesztésében vállalt szerepe, valamint hazánk és a NATO céljainak összehangolásához nyújtott segítsége elismeréseként Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta. A kitüntetést Szabó István honvédelmi államtitkár adta át az olasz védelempolitikai igazgatónak.

A honvédelmi államtitkár beszédében a több évtizedre visszanyúló közösen végzett feladatok mellett a jövőbeni együttműködések fontosságát hangsúlyozta: „Olaszország a szövetségesünk, mint a NATO egyik meghatározó tagja, ők is hozzánk hasonlóan ítélik meg a déli fenyegetettséget jelentő terrorizmus és migráció kérdéseit. Ezért is fontos számunkra, hogy Olaszországgal szoros együttműködésben hajtjuk végre feladatainkat a Nyugat-Balkánon, a régió biztosításáért, a KFOR parancsnoki beosztását átvevő magyar vezetés is szorosan együttműködik olasz kollégáinkkal.”

Giovanni_Maria_Ianucci_kituntetese_20211007_16 copy

A kitüntetés átadásán jelen volt - mások mellett - Mihócza Zoltán altábornagy a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke és prof. dr. Pintér Lajos államtitkári tanácsadó, valamint Gróf Albert ezredes a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály főosztályvezető-helyettese és Massimo Belligotti, a budapesti olasz nagykövetség munkatársa.