Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az OMLT feladataival ismerkedett az amerikai nagykövet

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. április 15. 12:01

Meglátogatta az Egyesült Államok nagykövete a jelenleg felkészülő Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) állományát. Eleni Tsakopoulos Kounalakis kedden érkezett a hajdúszoboszlói Katasztrófavédelmi Kiképzőbázisra, ahol a katonák gyakorolták a civil lakossággal való kapcsolatfelvételt, és az esetlegesen fellépő konfliktusok kezelését.

Az amerikai nagykövet asszony Robert Duggleby ezredes katonai attaséval érkezett a „romvárosba", ahol megismerkedett az OMLT feladataival.
A felkészítésen magyar és amerikai katonák közös munkával hajtják végre a feladataikat. Missziós szolgálatteljesítésük során segítséget nyújtanak, -mentori részvétellel- az önálló afgán hadsereg felállításához. A 40-50 fős egység készíti fel és képzi ki az alakuló afgán haderő katonáit.

Az OMLT felkészítése – amelyet magyar és amerikai katonák együtt hajtanak végre- január végén kezdődött és várhatóan több mint öt hónapig tart majd. Az összevont kiképzés a műveleti területre történő átcsoportosításig Hajdúhadházon folyik, ám néhány alkalommal más helyszínen is történik speciális kiképzés, mint ezen a héten Hajdúszoboszlón.