Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az önként radikalizálódottak a legveszélyesebbek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 5. 11:31

Az Európa elleni összehangolt terrortámadás lehetséges veszélyére való brit és amerikai figyelmeztetés rávilágít arra az egyre súlyosbodó problémára, hogy növekszik azoknak a száma, akik Nyugatról – az al-Kaida terrorszervezet felhívására – útnak indulnak a szélsőséges iszlámizmus melegágyának számító Afganisztánba, Pakisztánba, Szomáliába vagy Jemenbe, hogy ott megfelelő kiképzést kapjanak, és alkalmassá váljanak később Nyugatellenes erőszakos cselekmények végrehajtására.

Amerikai titkosszolgálatok napokkal ezelőtt kiszivárogtatták, hogy iszlamista fegyveresek „lágy célpontok", vagyis nyilvános helyek, egyebek mellett turisztikai nevezetességek ellen készülnek támadásra. A több európai város ellen tervezett koordinált offenzíva mögött egyes források szerint személyesen Oszama bin Laden állhat, és a támadás lehetséges végrehajtói között európai állampolgárok vannak. Egyes nyugati tisztségviselők szerint manapság a terrorizmusnak ez a fajtája – amely tehát úgynevezett „önként radikalizálódott", vagyis korábban nem a szélsőséges iszlámizmus követőjeként számon tartott aktivistákat használ fel a merényletekhez – jelenti a legnagyobb veszélyt.

Szakértők szerint az amerikai drónok észak-pakisztáni támadásai által féken tartott al-Kaida vezetősége különösen nagyra értékeli ezeket az önkéntes dzsihadistákat, hiszen többnyire nyugati útlevéllel rendelkeznek, így bármelyik potenciális célponthoz könnyedén eljuthatnak.

Az pontosan nem ismert, hányan lehetnek a Nyugatról katonai kiképzés céljából Pakisztánba vagy épp Jemenbe utazók, annyit azonban lehet tudni, hogy az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt a chatszobákban vagy épp a szélsőséges tanokat hirdető hitszónokokkal való elektronikus levelezés közben formálódó terroristajelöltek száma. Ez a tendencia annak ellenére jellemző, hogy a nyugati kormányok egyre többet tesznek azért, hogy megfékezzék az iszlámizmus terjedését a muszlim kisebbség körében.

„Ez egy komoly jelenség Európában, különösen Németországban és Nagy-Britanniában" – mondta Edwin Bakker, a hollandiai nemzetközi kapcsolatok intézetének biztonságpolitikai szakértője. „A motiváció nem minden esetben az iszlámizmus, hanem sokszor életük célját vagy csupán izgalmat keresnek az önszántukból a terrorizmus felé fordulók" – tette hozzá Bakker.

 

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vezetője, Joerg Ziercke szeptemberben elmondta: Németországban feltehetőleg több mint 400 iszlamista radikális él, akiknek egy része külföldön kapott kiképzést, a legelszántabbak közülük pedig még afganisztáni katonai tapasztalattal is rendelkeznek.

Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora a Reuters hírügynökségnek pénteken azt nyilatkozta: az európai terrorveszély rávilágít arra, hogy az öreg kontinensnek még többet kell tenni annak megakadályozása érdekében, hogy az iszlámizmus által megfertőzött személyek külföldi katonai kiképzéshez jussanak. „Itt különösen veszélyes emberekről van szó, akiknek a száma egyáltalán nem elhanyagolható" – hangsúlyozta Kerchove. Az uniós szakértő korábbi nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa számára továbbra is az al-Kaida jelenti a legnagyobb veszélyt.

Jonathan Evans, az MI5 brit biztonsági szolgálat vezetője szerint a Pakisztánba utazó, főleg dél-ázsiai, arab vagy török származású európai állampolgárok gyakran megpróbálnak Afganisztánba jutni, hogy ott a nyugati szövetséges erők ellen harcoljanak. Az al-Kaida többnyire őket próbálja rábírni arra, hogy menjenek haza, és nyugati célpontokat támadjanak meg.

Paul Cruickshank, az egyik New York-i jogi és biztonsági központ munkatársa elmondta, hogy a 2004 óta a Nyugat ellen szánt 21 komoly terrorterv többségénél az elkövetők vagy az al-Kaidától vagy a terrorszervezet pakisztáni szövetségeseitől kaptak kiképzést és utasítást a feladat végrehajtására.

Egy 2010 februárjában, a nyugati terrorizmussal foglalkozó szakértők munkája nyomán megjelent tanulmány szerint 100-150 közé tehető azoknak az európai, illetve amerikai állampolgároknak a száma, akiket tavaly azzal gyanúsítottak meg, hogy pakisztáni vagy afganisztáni területekre utaztak ki katonai kiképzés céljából. Közülük sokan – többnyire helyüket kereső fiatalok – csak egy átmeneti életformaként tekintenek a szélsőséges katonáskodásra, míg mások elszánt harcosként akár életük árán is küzdeni akarnak a nem muszlim erők ellen.