Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német állampolgárságú fegyvereseket öltek meg Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 5. 12:22

Nyolc szélsőséges – köztük öt feltehetőleg német állampolgárságú – fegyveres halt meg hétfőn egy amerikai támadásban Északnyugat-Pakisztánban – közölték különböző pakisztáni hírszerzési források. Elmondásuk szerint egy távirányítású repülőgép két rakétája eltalált egy épületet Mir Ali településen, és végzett öt török származású németországi és három helyi lázadóval.

A német állampolgárok gyaníthatóan terrorista kiképzésen vettek részt Pakisztánban. Megpróbálnak többet kideríteni róluk, főként azt, hogy melyik csoporthoz tartoztak. Kilétük pontos megállapítása nehézségekbe ütközik, mert a lázadók általában letagadják a veszteségeiket, és esetleg csak évek múlva hozzák nyilvánosságra az elesettek nevét. A német külügyminisztériumban hozzáfogtak a hadijelentés ellenőrzéséhez. Berlinben „konkrét bizonyítékok" vannak arról, hogy mintegy 220 német állampolgár utazott Pakisztánba félkatonai kiképzésre, közel 70-en meg is kapták, s az utóbbiak egyharmada tért haza.

Nyugati biztonsági szakemberek a múlt héten azt mondták, hogy egy Pakisztánban lévő csoport kapcsolatba hozható európai célpontok ellen tervezett terrorista támadásokkal. A CNN amerikai hírtelevízió ezt azzal egészítette ki, hogy egy hamburgi dzsihádista csoportból tucatnyian utaztak kiképzésre Pakisztánba. Ezt a térséget jelölték meg hírszerzési források mint egy lehetséges európai terrortámadás kiinduló pontját. Washingtonban, Londonban, Tokióban és Stockholmban óvatosságra intették a Németországba vagy Franciaországba tartó utazókat.

A távirányított amerikai repülőgépek hetek óta fokozott mértékben támadnak pakisztáni célpontokat; szeptemberben az átlagosnál kétszer több ilyen akciót hajtottak végre. A térség több szélsőséges csoport menedéke.