Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz hadsereg reformja ellen tiltakoztak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 24. 6:36

A kommunista párt szervezésében Moszkvában egy tüntetésen, kedden 2-4 ezer ember ünnepelte a szovjet hadsereg és a flotta megalakulásának évfordulóját, tiltakozott a fegyveres erők most zajló reformja ellen, és követelte Vlagyimir Putyin kormányfő lemondását.

A szervezők ötezer főre kértek engedélyt a moszkvai városi hatóságoktól, ám azok 3000 résztvevőt engedélyeztek, és nem járultak hozzá, hogy a tüntetők felvonuljanak a városban. A rendvédelmi források szerint végül 1500-2000, az Eho Moszkvi rádió tudósítója szerint mintegy 4000 ember jelent meg a Triumfalnaja téren, de az utóbbi évek tapasztalatainak fényében még 1500 fő is jelentős tömeg.

Az Interfax hírügynökség szerint az egybegyűltek a nagygyűlés végén felvonulás nélkül szétoszlottak. Rendőri beavatkozásra nem került sor, bár a téren a szokásos biztonsági intézkedések várták a tüntetőket.

A védelmi minisztériumnál a parlamenten kívüli, liberális Jabloko párt mintegy tíz híve tüntetett engedély nélkül, de amint kibontották “A katonai nyugdíjak az állam szégyene" feliratú transzparenst, a rendőrség autóbuszaihoz kísértek és elvittek három főt, köztük Szergej Mitrohint, a párt vezetőjét.

Oroszországban a megszokottól eltérően az utóbbi időben több városban voltak viszonylag nagy tömegeket megmozgató tüntetések, amelyeknek résztvevői ugyancsak szokatlan módon Putyin és kormánya távozását is követelték.

A legnagyobb ilyen akció január 30-án zajlott le Kalinyingrádban, ahol mintegy tízezren követelték egyebek között a helyi kormányzat és a Putyin-kormány távozását. A közelmúltban Kirovban és Nyizsnyij Novgorodban voltak ilyen akciók, s legutóbb vasárnap, Arhangelszkben tüntetett mintegy 1500 ember, hasonló követeléseket hangoztatva.

Címkékévforduló