Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz vezérkari főnök egyenjogú szerződést szeretne

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 13. 8:44

Vannak még gondok az ellenőrzés kérdéseivel a hadászati támadó fegyverzet csökkentéséről, az új START-szerződés aláírásáról folyó orosz-amerikai tárgyalásokon – jelentette ki egy csütörtöki interjújában Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök, aki szerint a votkinszki (a nukleáris rakétákat gyártó üzemet ellenőrző) amerikai ellenőrző missziót meg kell szüntetni.

Az orosz hadseregtábornok – aki egyben a védelmi miniszter első helyettese is – az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva a még megoldásra váró problémák közé sorolta az ellenőrzésen belül elsősorban a helyszíni látogatásokat, s szerinte még bizonyos adatok tekintetében is van vita. A még érvényes START-1 szerződés előírásai szerint Votkinszkban tevékenykedő amerikai katonai misszió kapcsán Makarov leszögezte: “Nekünk ilyen missziónk nincs az Egyesült Államokban, ezért természetesen ezt a(z amerikai) missziót el kell távolítani, s az december 5-én elhagyja helyét".

Az orosz külügyminisztérium a Genfben kezdődött újabb tárgyalási forduló kapcsán mindenesetre sikeres befejezésben bízik. Remélhetőleg ez lesz az utolsó forduló, s december 5-re (ekkor jár le az előző START-szerződés) sikerül egyeztetni a megállapodás szövegét – mondta Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő. Sajtóbeszámolók szerint is azonban amerikai részről “kiábrándítónak" tartják azt a választ, amelyet Moszkva adott a tíz nappal ezelőtt előterjesztett javaslatcsomagra. Az Ellen Tauscher fegyverzetellenőrzési kérdésekkel foglalkozó amerikai államtitkár-helyettes aggodalmainak hangot adó nyilatkozatát bírálta Szergej Lavrov külügyminiszter, aki arra emlékeztetett, hogy “az amerikai kollégákkal nem a nyilvánosságnak szánt munkarendben állapodtunk meg. Legalábbis még nem jött el az ideje a szenvedélyes értékeléseknek…" – mondta az orosz külügyminiszter.

Makarov tábornok interjújában a korszerű orosz Topol-M rakéták ellenőrzésével kapcsolatos amerikai indítványra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: azt szeretnénk, hogy a szerződés – amennyiben azt december 5-ig aláírják – “egyenlő mértékben biztosítsa az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok biztonságát. Semmi többet. Hogy az olyan egyenjogú szerződés legyen, amely minden fél érdekeit figyelembe veszi".

A Kommerszant című orosz lap csütörtöki írása név nélkül idézett a tárgyalási folyamathoz közel álló szakértőket, akik szerint az ellentétek egyik forrása az, hogy Washington mindenáron meg szeretné őrizni a mozgatható indítóállású Topol interkontinentális rakéták feletti szigorú ellenőrzést, amivel Moszkva nem ért egyet. Az orosz vezérkari főnök nyilatkozatával nagyrészt megerősítette ezeket az értesüléseket.

Az 1991. július 31-én született START-1 szerződés a Kommerszant írása szerint több alapvető jelentőségű korlátozást is előír a mozgatható indítóállású interkontinentális rakéták számára. Egyrészt ilyen rakétákon maximum 1100 robbanótöltet lehet, másrészt pedig az ilyen szárazföldi indítóállomásokat egy szűk, maximum 5 négyzetkilométeres zónákban helyezhetik el, zónánként maximum tizet. Harmadsorban pedig a mobil indítóállásokat egy maximum 125 ezer négyzetkilométeres körzetben szabad elhelyezni, s erősen korlátozott, feltételekhez kötött további mozgatásuk is. Az ellenőrzés biztosítására minden ilyen indítóállás saját azonosítóval rendelkezik, s a szerződés még azt is előírja, hogy az indítóállást adott esetben a szabad ég alatt is be kell mutatni, igaz, ilyen “közszemlére tételt" évente maximum hét esetben kérhetnek a felek.