Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbantották a pakisztáni hírszerzés épületét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 13. 8:21

Nagy erejű pokolgép robbant pénteken a legfőbb pakisztáni hírszerző szolgálat pesavari épületénél. A háromemeletes épület jelentős része összedőlt. Legalább tízen meghaltak, nyolcvanan megsebesültek.

Ez a hírszerző szolgálat fontos szerepet játszik az Afganisztánnal határos pakisztáni térségben zajló terrorellenes hadművelet irányításában. A kormányerők október közepén indították meg offenzívájukat a helyi tálib erők dél-vazirisztáni állásai ellen. Utóbbiak viszont azóta számos pokolgépes merényletet hajtottak végre különböző pakisztáni célpontok ellen, így próbálva bosszút állni a hadműveletért, s az akció leállítására kényszeríteni a kormányzatot.

Csak az utóbbi egy hétben több mint negyven embert öltek meg a Pakisztán északnyugati részén fekvő városban vagy annak környékén.

Az iszlámábádi vezetés viszont többször is leszögezte: a véres merényletek nem befolyásolják politikáját, s folytatják az offenzívát.

Nem sokkal a pesavari robbantás után pokolgép robbant Bannu város egyik rendőrőrsén, szintén Pakisztán északnyugati részén. A jelek szerint öngyilkos merénylet történt. Itt három rendőr halt meg, öt másik megsebesült.