Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új dandár első missziója

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. február 1. 16:07

Hamarosan megkezdi féléves külszolgálatát az MH KFOR Kontingens 28. váltása, amelynek gerincét a hódmezővásárhelyi gyalogdandár adja. A Zrínyi Miklós laktanyában február elsején, szerdán tartott kibocsátó ünnepségen Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka szólt a kiutazó állományhoz.

20230201_014

A huszonnyolcas szám egyrészt jelzi a koszovói béke érdekében felállított váltások számát, és ezzel együtt Magyarország elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása iránt, de a mai naptól már egyet jelent azzal is, hogy az MH KFOR Kontingens 28. váltása lesz az első, amelyet az idén január elsején megalakult MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár indít útjára.

A hódmezővásárhelyi honvédek mellett természetesen a Magyar Honvédség több, mint húsz alakulatának katonája is tagja a kontingensnek, de vitathatatlan, hogy a váltás gerincét a honvédség legújabb dandára adja majd. Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka örömének hangot adva gratulált a gyalogdandár állományának, amiért a patinás hódmezővásárhelyi alakulat ismét elfoglalja méltó helyét a Magyar Honvédség kötelékében.

20230201_008

A kibocsátó ünnepségre felsorakozott közel 400 fős váltás tagjaihoz szólva a dandártábornok elismerően szólt a felkészítés sikeres befejezéséről.

„Volt gyakorló dandárparancsnokként pontosan tudom, mennyire nehéz egy ilyen felkészítést megszervezni és végrehajtani, úgy és amellett, hogy a katonai szervezetnek még más feladata is van és minden fontos egyidőben” – köszönte meg a kontingens munkáját a parancsnok. Lőrincz Gábor dandártábornok a kontingens személyi állományába tartozó tartalékos katonák kapcsán kiemelte, hogy nagyon pozitív visszajelzések érkeznek a jelenleg kint szolgáló 27. váltás tartalékosairól, és a jövőben a Magyar Honvédségen belül a tartalékos állományra is egyre nagyobb feladat hárul majd.

A parancsnok arra kérte a kiutazókat, hogy nagyon figyeljenek oda egymásra és a változó biztonsági környezetből fakadó kihívásokra. „Kérem és elvárom önöktől, hogy a feladatukat maximális szakmaisággal és rendkívül nagy katonai fegyelemmel lássák el” – húzta alá.

20230201_006

Nagy Levente István őrnagy, a kontingens parancsnoka kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy mindent megtettek az alapos felkészülés érdekében.

„Teljes mértékben késznek érzem az állományomat, mindent elkövettünk, hogy minden lehetséges esetre felkészítsük őket. Nagymértékben nem tértünk el az eddigi gyakorlattól, a fókusz továbbra is a tömegkezelési eljárások, illetve a békefenntartói eljárások begyakorlásán volt. Ugyanakkor többször foglalkoztunk a régió eseményeivel, még jobban odafigyeltünk a hírekre és a parancsnoki állomány számára megmutattuk, hogy minek mi áll a hátterében és mire készüljenek kinti szolgálatuk alatt” – mondta az őrnagy, hozzáfűzve, hogy a kezdetektől fogva az az elv lebegett a szemük előtt, hogy minden misszióra úgy kell felkészülni, mintha az az első lenne.

20230201_013

Nagy Bálint István főhadnagy, az MH KFOR Kontingens 28. váltás Bravo századának parancsnoka hozzátette, az elmúlt félév során alapvetően járőrözési technikákra, ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetésére és nem utolsó sorban a tömegkezelési feladatok végrehajtására készültek fel.

„Természetesen mi is nyomon követtük a kinti eseményeket, folyamatosan igyekeztünk a kinti KFOR-századdal tartani a kapcsolatot, látogattuk is őket, megfordultunk mi is Koszovóban, próbáltuk átvenni az ő tapasztalatiakat, így nyugodtan vágunk neki a küldetésnek, úgy gondolom, hogy a század felkészült minden olyan feladatra, ami a területen előfordulhat” – jelentette ki a főhadnagy.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számukra a történelmi tény, hogy a dandár első missziós szerepvállalásának tagjai lesznek mindketten azt felelték, hogy megtisztelőnek érzik, hiszen ők alapozhatják meg a dandár hírnevét a Magyar Honvédségben is és a külszolgálatban résztvevő társnemzetek szemében is.