Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új H225M helikopterek érkezése mérföldkő a haderőfejlesztésben

Szuperhelikopter a szolnoki égbolton

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szakál Szebáld, Kormány Gábor |  2023. július 24. 20:46

Ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Honvédség két új Airbus H225M helikopterét Szolnokon július 24-én, hétfőn.

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán az egyik új közepes szállító gép Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója jelenlétében hajtott végre áthúzást, majd leszállást.

A világ legjobb helikoptereit gyártó francia Airbus vállalatnak fontos az együttműködés a Magyar Honvédséggel, a hazánkban zajló haderőreform a világcég számára komoly lehetőséget biztosít forgószárnyasaik tesztelésére és fejlesztésére. A Magyar Honvédség számára hasonlóan fontos az együttműködés az Airbus-szal, a cég neve ugyanis garanciát jelent a tekintetben, hogy hazánk világszínvonalat biztosító, katonai és civil célokra egyaránt hasznosítható helikopterekkel cserélheti le a szovjet időkből származókat.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója ünnepi beszédében elmondta: számos ország szakértői követik figyelemmel a Magyar Honvédség modernizációját, miután a most átadott H225M-esek megrendelését fontolgatják saját haderejük számára is. Az Airbus Helicopters vezérigazgatója kiemelte vállalata 2022-ben átadott gyulai alkatrészgyárának sikeres működését, illetve az alföldi városba kiszolgáló üzemként idén érkező Satys felületkezelő partnercég bekapcsolódását a termelésbe – a magyar állammal kötött megállapodásuk eredményeként.

A vezérigazgató részvétét fejezte ki a repülési gyakorlaton résztvevő magyar katonák júniusi halálos balesete miatt. A cégvezető rámutatott: a tragédia emlékeztett mindenkit, hogy sosem lehet abbahagyni a repülésbiztonsággal kapcsolatos munkát, a piacvezető francia cégnél minden területen folyamatosak a kutatások és fejlesztések.

H225M_1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: hazánk új haderőképe megvalósításának nagyon fontos mérföldkövéhez ért a régen várt H225M helikopterek megérkezésével. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a típus 16 megrendelt darabjából a különleges műveleti erők számára a jövőben érkező hat gép speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal lesz felszerelve: 20 milliméteres gépágyúval, 70 milliméteres rakétakonténerrel, s a későbbiek irányított páncéltörő rakéták is rendelkezésre állnak majd.

Az elsőként érkezett két H225M közepes helikopter harcászati, szállító konfigurációjú, ebből érkezik még további nyolc darab. A miniszter rávilágított, hogy az új gépek a magyar légierőbe olyan képességeket hoznak, illetve hoznak vissza, amire a jelenleg rendelkezésre álló technológia nem tud lehetőséget biztosítani. Szalay-Bobrovniczky Kristóf megemlítette az ejtőernyős ugrások számának növelését, a légi deszant kiképzés visszaállítását és a repülési óraszám jelentős emelését.

„Korszakváltás zajlik a magyar haderőben” – hallhattuk a tárcavezetőtől, aki ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően immár eléri a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet. „Ezen belül 20 százalék a képességek megújítására, fejlesztésekre kívánatos vagy elvárt költeni a NATO által, ezt Magyarország évek óta felülteljesíti” – emlékeztetett Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

20230724_KG_mh86_h225m_erkezes_014

A gépek átadásáról szóló dekrétumot dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke nyújtotta át dr. Bali Tamás ezredesnek, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokának, majd Kálinger Roland alezredes, kiemelt katolikus tábori lelkész kért áldást a helikopterekre, de legfőképp azokra, akik azon dolgoznak, hogy a „vas a levegőben legyen”.

„Nem csak a két gép érkezése, hanem az egész folyamat, ami a helikopteres fegyvernemnél, illetve a Magyar Honvédségnél történik, meghatározó számomra. S nemcsak nekem, hanem az egész alakulatnak. Amennyiben felfogjuk, hogy a szemünk előtt, éppen most hosszútávú képességnövekedés történik, csak akkor érthetjük meg igazán, hogy micsoda fontos esemény ez” – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak dr. Bali Tamás ezredes az átadási ceremóniát követően. A H225M helikoptereket fogadó szolnoki dandár parancsnoka elmondta: a következő időszak az átképzések jegyében telik, miután az állomány zöme a H145 helikoptervonal mentén kapta a kiképzését.

20230724_KG_mh86_h225m_erkezes_015

A 26 helikoptervezető és a nyolcfős fedélzeti technikusi állomány átképzésének elméleti és szimulátoros blokkja az Airbus Helicopters franciaországi oktatóközpontjában zajlik, míg a gyakorlati alap és haladó repülő kiképzés helyszíne Szolnok lesz az Airbus oktatóinak támogatásával.

A magyar pilóták a H225M-mel repülve egy 11 tonnás közepes szállító helikoptert vezetnek majd, melynek hossza 19,5 méter, magassága 4,97 méter. A forgószárny átmérője 16,2 méter, 324 kilométer/óra a maximális sebessége 262 kilométer/óra utazósebességgel. A gép egy fővel is repülhető, de alaphelyzetben háromfős a személyzete és összesen 28 főt szállíthat.

Az Airbus H225M típusú helikopterekről itt olvashatnak bővebben.

Kapcsolódó cikkek