Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ünnepre szükség van

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2022. augusztus 20. 17:06

Az államalapítás és Szent István király emlékezetére tartott ünnepségen vett részt Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Székesfehérváron, augusztus 20-án, szombaton. A Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) képviseletében Schmidt Zoltán vezérőrnagy, az MHP logisztikai haderőnemi szemlélője vett részt a rendezvényen.

augusztus 20, 2022, 172-112

A Városháza dísztermében tartották meg az államalapítás és az államalapító Szent István király tiszteletére rendezett városi ünnepséget. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjét követően Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke mondott beszédet.

A Magyar Honvédség főparancsnoka a tisztavatás főpróbáján, augusztus 19-én, Budapesten úgy fogalmazott: „18 évvel ezelőtt lettem édesanya és ezek alatt az évek alatt megértettem, hogy mit jelent az, hogy életünket adnánk a gyerekeinkért. Egyetlen dolog van még, amiért képes lennék meghalni, ez az ország, a hazám, Magyarország. Önök ezt a vállalásukat holnap esküvel is megerősítik. Tisztelet és köszönet jár érte”. A székesfehérvári rendezvényen Novák Katalin elmondta: katonáink ünnepélyes esküvel vállalták, hogy Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, az alaptörvény és a törvények betartásával, betartásával a rájuk bízott honvédekkel és fegyverekkel az életük árán is megvédik. „Ezek a szavak úgy, hogy háború dúl szomszédunkban még nagyobb súllyal visszhangoznak bennünk” - mondta az államfő, utalva a délelőtti, budapesti tisztavatásra.

augusztus 20, 2022, 172-318

A Magyar Honvédség főparancsnoka köszönetét fejezte ki a katonák hazaszerető, szolgálatkész munkájáért és azt kívánta, hogy békés idők következzenek. „Jogosan felmerülő kérdés az, hogy ilyenkor szabad-e ünnepelni, amikor szomszédunkban háború dúl, a termőföldeket aszály sanyargatja, és a gazdasági válság megnehezíti a mindennapokat. Az ünnepre szükség van, éppen most van rá igazi szükség, mert az államalapításra emlékezve tudjuk megérteni múltunkat és átgondolni jelenünket. Augusztus 20-án lehetőség van arra, hogy erőt merítsünk Szent István bölcsességéből és hitéből, ezáltal mi is megfontolt döntést tudunk hozni a jövővel kapcsolatosan” - hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államfő hozzátette: a magyar nép életében már rendkívül sok nehézség volt, ezért megünnepelve az államalapítást rájövünk, hogy milyen erős nemzet tagjai vagyunk. A történelem során megpróbálták elvenni az államalapítás ünnepét, de még a kommunista diktatúra sem volt erre képes. Valahol mindig tudták, hogy Szent István népe vagyunk és ezeket a gyökereket nem lehet elszakítani. Ezer évvel ezelőtt Európa sorsával egybeolvadt a magyarok sorsa, ezért ma is, háborús időszakban is össze kell tartani és vállakat összevetve kell döntéseket hozni annak érdekében, hogy a béke minél hamarabb helyreálljon és ne változzon kontinensünk harctérré. Magyarország növelni akarja Európa erejét és hangját, hogy közösen védjük meg az ősi értékeket - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

augusztus 20, 2022, 172-646

„Próbatétel előtt állunk, józan, belátó, bölcs és szolidáris magyar emberekre van szükség. A magyarság válságálló, van képessége az összekapaszkodásra, még akkor is, ha ez gyakran nem látszik. Ebben van az erőtartalékunk itt fehérváron, Budapesten, a Nyírségben és Baranyában, Kárpátalján, vagy Délvidéken” - tette hozzá Novák Katalin. Mint elhangzott: a mai helyzetben közös erőfeszítésre van szükség, hogy 20 év múlva is legyenek emberek, akik Szent István napján ünnepelnek és magyar nyelven imádkoznak.

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is. A kormányfő beszédében elhangzott, hogy a kenyér alapja a kovász, a nemzet kovásza pedig azok az emberek, akik mernek ilyen nehéz időkben is gyermeket vállalni, hiszen egy nemzet csak így élhet tovább.

Az ünnepség zárásaként megszentelte az új kenyeret Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke.