Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Katonai múltunk, nemzeti büszkeségünk egyik legfontosabb alkotója”

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde és Szakál Szebáld |  2022. augusztus 20. 17:11

Magyarország lobogójának katonai tiszteletadás mellett történő felvonásával kezdődött a tisztavatás a budapesti Kossuth téren, augusztus 20-án, reggel. A Magyar Honvédség tisztjelöltjei Novák Katalin köztársasági elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében tettek esküt a haza szolgálatára.

RT1_6899

„Eskütételük napja a katonaélet igazi kezdete. Egy olyan fogadalmat tettek most az ország előtt, amely végig kíséri önöket egész életükön át. Ez az eskü a katonai pálya minden percében honvéd tiszti mivoltukra fogja figyelmeztetni és emlékeztetni önöket” - köszöntötte a felavatott honvéd tiszteket Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A tárcavezető beszédében kiemelte: a magyar hadtörténelem több, mint ezer éves múltja és az ősök áldozata kötelezi a most avatottakat is. „Katonai múltunk, nemzeti büszkeségünk egyik legfontosabb alkotója. Soha ne feledjék, önök ennek a dicsőséges múltnak örökösei és a jelenkori képviselői” - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. „Önök nagyszerű ügyre tették fel az életüket. Sokat tanultak, dolgoztak azért, hogy ez a pillanat eljöhessen. Köszönöm ezt a munkát, és köszönöm szent elhatározásukat, amellyel a haza szolgálatába léptek. Mert haza csak addig van, amíg van, aki megvédje” – méltatta a felavatott honvéd tisztek vállalását a miniszter.

TUN_1916

A honvédelmi miniszter beszédében a világ megváltozó biztonsági környezetére utalva elmondta, hogy a felavatott tisztek nagy feladatra vállalkoznak, amelynek egyetlen célja az, hogy a bizonytalanná váló világban garantálják az ország és a magyar emberek biztonságát. Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: a magyar kormány kiemelt célja, hogy a haza védelméhez minden eszközt megadjon és a katonák érezzék a szolgálatukért járó megbecsültséget. „A legmodernebb fegyverrendszerek beszerzése, az egyéni harcászati felszerelések fejlesztése, a nagymértékű, többlépcsős illetményfejlesztések, a katonai életpályamodell, valamint a képzés új rendszere bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség a fejlődés útjára lépett” – mutatott rá a honvédelmi miniszter. „Honvédelmi miniszterként kiemelt feladatom, hogy ezen megújuló haderő tisztikara visszakapja megbecsült státuszát? tekintélyét. Azt elérni, hogy ha a polgárok meglátnak egy honvédtisztet elismerő tisztelettel és szeretettel gondolják: ő a mi katonánk!” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető.

TUN_1794

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében kiemelte: a magyar katonák a múltban és a jelenben is bizonyították és bizonyítják, hogy képesek a haza védelmére, minden körülmény között megállják a helyüket. „Nem lesz könnyű a munkájuk, mert megváltozott a biztonsági környezet. Az ország, a kormány és az emberek figyelme továbbra is ránk vetül, ugyanakkor érezzük a támogatást mind anyagiakban, mind erkölcsiekben. De tőlünk keletre háború dúl, tőlünk délre feszültség van, katonáink most is külföldön szolgálnak” - sorolta a katonákra váró kihívásokat az altábornagy. A Magyar Honvédség parancsnoka a felavatott tisztekhez szólva hangsúlyozta: „ha kellő alázattal, szorgalommal és tisztelettel nyúlnak hozzá a szolgálathoz és legfőképpen az önökre bízott katonákhoz, akkor minden pillanatát élvezni fogják a szolgálatnak.”.

TUN_1738

Az ünnepélyes tisztavatáson - Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kezdeményezésére - egy régi hagyományt felélesztve, a Kossuth téren felsorakozott hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákért Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök is fohászkodott. Az idei év honvéd tisztavatása a Magyar Honvédség Gripen kötelékének áthúzásával zárult.