Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA egyelőre nem akar harmadik frontot a Közel-Keleten

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 3. 9:28

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha az Egyesült Államok Afganisztán és Irak után egy harmadik frontot nyit Iránban. Erről Mike Mullen tábornok, a Vezérkari Főnökök Tanácsának elnöke beszélt a védelmi minisztériumban.

A legfőbb amerikai katonai vezetőt arról kérdezték, hogy milyen következményei lennének annak, ha az Amerikai Egyesült Államok, illetve Izrael hadereje megtámadná Iránt, a perzsa állam vitatott atomprogramja miatt. Az utóbbi időben mind gyakrabban vetődött fel, hogy Izrael lehetséges rakétacsapást tervez iráni nukleáris létesítmények ellen.

A teheráni vezetés szerint atomprogramjuk kizárólag békés, energetikai célokat szolgál. Az USA, és az EU ellenben azt állítja, hogy Irán a nukleáris programjával atomfegyvereket akar előállítani.

“A térség földünk egyik leginkább ingatag és bizonytalan része, és nincs szükségem arra, hogy még labilisabbá váljon" – mondta Mike Mullen tábornok arra a kérdésre válaszolva, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy Izrael még az év vége előtt megtámadja Iránt.

A Vezérkari Főnökök Tanácsának elnöke a beszélgetésben egyúttal párbeszédre szólította fel a washingtoni és teheráni vezetést.