Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ázsiában kísért a második világháború

Szöveg: coolpolitika.hu |  2008. május 20. 12:01

Tokióban több mint 16 ezer embert kellett evakuálni egy fel nem robbant második világháborús bomba miatt. Eközben indonéz vizeken megtalálták két brit hadihajó roncsait, amelyek a japán hadsereggel vívott harcban süllyedtek el.

A japán főváros egyik körzetét ki kellett üríteni, hogy a szakértők hatástalaníthassanak egy második világháborús löveget. A több mint 16 ezer embert a szomszédos körzet iskoláiban helyezték el – írta az AP-re hivatkozva a Podrobnosztyi hírügynökség. A fel nem robbant bombát építőmunkások fedezték fel még márciusban, de csak most tudták hatástalanítani. A lövedéket több mint 60 évvel ezelőtt dobta le egy amerikai repülőgép.

Ezzel majdnem egy időben megtalálták két brit hadihajó roncsait az indonéz vizeken. A brit Exeter cirkálót és az Encounter torpedórombolót hat évnyi keresés után találták meg a Bawean szigettől 90 mérföldre északra kétszáz láb mélyen. A roncsokat ugyan már tavaly felfedezték a tenger mélyén, de a brit hajókat csak mostanra sikerült azonosítani. Három szövetséges hajó – a brit Exeter és két kísérőhajója, az Encounter, illetve az amerikai Pope – 1942. március 1-jén süllyedt el a japánokkal vívott ütközetben, ami után Jáva szigete japán kézre került. Az Exeter legénységéből 50-en meghaltak a csatában, 650 brit haditengerészt pedig foglyul ejtettek, közülük 152-en a fogságban vesztették életüket. Az Encounter legénységéből 8-an haltak meg az ütközet közben és 149-en estek fogságba.