Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Azzá leszel, amit megeszel”

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2012. február 29. 9:14

A Magyar Honvédség Honvédkórház munkatársai tartottak prevenciós előadásokat Kaposváron február 28-án, kedden. A két előadó célja az volt, hogy felhívja a katonák figyelmét az egészséges táplálkozás és a mozgásgazdag életmód hasznosságára, fontosságára.

1595932033
Szabó Ildikó főhadnagy és Hegedűs Csaba hadnagy azzal a céllal érkezett a kaposvári logisztikai ezredhez, hogy közös gondolkodásra késztessék az állományt az egészséges életmódról. Ehhez két csoportra osztották a katonákat, akik ezután interaktív előadásokon vehettek részt. Szabó főhadnagy az egészséges táplálkozás témakörében beszélgetett a megjelentekkel, míg Hegedűs hadnagy a mozgás mindennapi hatásairól szolgált fontos és hasznos információkkal.

A Magyar Honvédség egészségmegőrző programjának részeként megrendezett foglalkozásokon a katonák megismerhették az egészségtelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal együtt járó rizikófaktorokat, mint például a keringési zavarok, az emésztési problémák, a cukorbetegség vagy a csontritkulás. Az előadók szót ejtettek az energiabevitel és -felhasználás helyes és egészséges szabályozásáról, valamint a különféle sportok esetén az alapanyagok – szénhidrát, fehérje, zsír – megfelelő arányairól.

Hazánk sajnos kiemelkedő helyen szerepel a keringési zavarokkal küzdők számát tekintve a világranglistán, ami nagyban köszönhető a helytelen táplálkozásnak és a mozgáshiány miatt fellépő elégtelen stressztűrő képességnek. A katonák − speciális feladataikból adódóan − a civil társadalomnál még erőteljesebben ki vannak téve a felfokozott stressznek: elég, ha csak a missziós szolgálatra gondolunk. Ilyen körülmények között a szakemberek által elmondottak kiemelten hasznosak, évekkel képesek meghosszabbítani egy-egy ember életét.

1595932033