Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baghlanban már készülnek az árvízre

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. április 4. 13:14

A Pol-e-Khomri magyar táborban hétvégén Boldizsár Gábor ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) parancsnoka és Monshi Majid, Baghlan tartomány kormányzója adta át az afgán Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőjének azt az ezer gabiont, amellyel a tavaszi áradásokra készülhetnek a provinciában.

A továbbiakban – mint a szükségleteket legjobban ismerő kormányzati szerv – a helyi vidékfejlesztési tárca koordinálja és irányítja a gabionok felhasználását.

A gabionok az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát, míg az úgynevezett talajtámfalaknál a rézsűbe rétegesen beépített hálók biztosítják az állékonyságot.

Az esemény iránt nagy érdeklődést mutatott a helyi sajtó is. A PRT parancsnoka a kormányzóval közösen nyilatkozott az afgán média által delegált újságíróknak. A kérdésekre válaszolva Boldizsár ezredes hangsúlyozta, hogy a magyar PRT – a kormánytól kapott felhatalmazás alapján – a tartomány fejlesztését elsősorban az oktatási – és az egészségügyi szektorban végzi. A tavalyi év költségvetését 2010-ben 10 százalékkal meghaladóan lesz keretünk afganisztáni, Baghlan tartományi projektek megvalósítására.

A különböző beruházásokon túl a nem kormányzati szereplők (NGO) bevonásával, helyi emberek munkalehetőségeinek bővítésével és ezzel a régió gazdasági potenciáljának növelésével kell elérni a kitörési pontokat egy jóléti társadalom megteremtése érdekében.

 

Ha az emberek kereseti lehetőségei megteremtik a tőke és a pénz tartományban történő megtartását, akkor a piaci viszonyok pozitív változása a helyi lakosok jobb életkörülményeiben fog megnyilvánulni. Ennek érdekében a magyar PRT igyekszik a projekteket úgy tervezni, hogy a felhasznált anyagok előállításában, és a beruházások kivitelezésében helyi munkaerőt is bevonjanak. Jó példa erre, hogy a jövőben gyártandó gabionokat az amerikai segélyszervezet (US AID) közvetítésével helyi munkaerő fogja előállítani, így juttatva kereseti lehetőséghez, saját megélhetési forráshoz a baghlaniakat, az afgán embereket.

A mostani segítségnyújtás egy, a közelmúltban megindított CIMIC program újabb eleme.

A most átadott eszközökkel a lakosság az afgán földművelésügyi szakemberek támogatásával fel tud készülni a közelgő tavaszi olvadással várható áradásokra, mert ebben az évszakban Baghlanban  „a víz az Úr!".