Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rászorulókon segítettek a magyarok

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 5. 6:15

Március utolsó hete igazán mozgalmasan telt az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja számára: a korábban betervezett projektek közül kettő került befejezésre. Pristinában a Koszovóban élő vak nőknek juttattak speciális eszközöket, míg Djakovicában a közgazdasági szakközépiskola diákjai örülhettek új informatikai felszereléseknek.

A befejezett két projekt közül az első ünnepélyes átadására március 30-án a Magyar Köztársaság Nagykövetségén Pristinában került sor. A Koszovói Vak Nők Szövetsége kereste meg fél évvel ezelőtt a magyar külképviseletet, hogy amennyiben lehetséges valamilyen formában segítsenek a nehéz helyzetben lévő, fogyatékos embereken. Imecs Zoltán nagykövet úr, valamint a külképviselet munkatársai azonnal támogatásukról biztosították a szervezetet, amellyel a kapcsolat egyébként nem új keletű. Tavaly nyáron koszovói látogatása alkalmával Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egy Braille nyomtatót adományozott a szövetségnek.
Az MH KFOR Kontingens vezetésével történő egyeztetéseket és előkészítést követően a héten sor kerülhetett a szövetség által kért eszközök átadására. Kifejezetten olyan felszerelés került átadásra, amelyre a vakoknak szükségük van. Így 50 darab speciális, Braille írással ellátott számlapú órának, 20 darab speciálisan sötétített szemüvegnek, 20 darab mozgást segítő fehér botnak és 17 darab kifejezetten vakoknak készített sakktáblának örülhetett a vakok képviseletében megjelent Bajran Shane, a Koszovói Vak Nők Szövetségének elnöke.

 

Imecs Zoltán, a Magyar Köztársaság Koszovóba akkreditált nagykövete beszédében hangsúlyozta, hogy a fogyatékos emberek mindennapi életének segítése minden országnak felelőssége és szívügye kell, hogy legyen.
Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka beszédében kiemelte, az emberek segítése a magyar misszió legfontosabb feladata. A fogyatékos emberek életének megkönnyítése örömteli kötelesség, és bízik benne, hogy az átadott eszközök legalább annyi segítséget és örömöt fognak jelenteni a vak embereknek, mint amilyen jó szívvel adta azokat a magyar kontingens.

A nagykövetségen végrehajtott átadás után két nappal a kontingens állománya már egy másik városban, Djakovicában fejezett be egy másik projektet. A Kadri Kusa Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak nevében Djakovica/Gjakove járás oktatási igazgatója, Silvana Haxhikadrija asszony és az iskola igazgatója, Sihan Hajdari úr vehetett át informatikai eszközöket.
Összességében nyolc darab teljes számítógép konfiguráció, ugyanennyi szünetmentes tápegység, hat lézernyomtató, egy projektor és egy vetítővászon fogja segíteni a diákok oktatását a jövőben a magyar kontingensnek köszönhetően.
A projektet az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja szervezte és bonyolította le, Djakovica/Gjakove járás polgármesteri hivatala oktatási igazgatójával egyeztetve.

Az átadáson megjelent Cseklán István őrnagy beszédében hangsúlyozta, hogy az oktatás és a gyakorlás minden ország számára egy örökké aktuális és fontos kérdés. A számítógép és az internet segítségével feltárul a világ, és megsokszorozódnak a lehetőségek.
Válaszbeszédében a Djakovica/Gjakove járás képviseletében megjelent oktatási igazgató asszony hangsúlyozta, hogy az átadott eszközök nagymértékben hozzájárulnak az oktatás színvonalának emeléséhez az iskolában, illetve megköszönte a magyar kontingens minden tagjának, akik részt vettek a projekt kivitelezésében az elvégzett munkát.