Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bahreinben folytatódnak a tüntetések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 16. 20:23

Bahrein fővárosában szerdán ismét tüntettek a politikai és szociális reformokat követelő síiták. El-Manáma főterén, a Gyöngy téren mintegy kétezren töltötték az éjszakát sátrakban, reggel pedig több százan gyűltek össze a tüntetések második áldozatának temetési szertartásán. A rendőrök egyelőre láthatóan igyekeznek a háttérben maradni, a tér mellett felsorakozott terepjárók közelében posztolnak. A belügyminisztérium közlése szerint a térre vezető utakat nem zárták le.

A tiltakozók Kalifa bin Szalman al-Kalifa sejk, kormányfő elmozdítását követelik, s nem a király, Hamad bin Isza al-Kalifa sejk lemondását, akié a végső szó a politikai döntéseket illetően.

A Perzsa-öbölben fekvő szigetországban harmadik napja tartanak a tüntetések, és a demonstrálók nem győzik hangsúlyozni, hogy a megmozdulások békés célúak. Megfigyelők szerint a tüntetők főként a közelmúltban lejátszódott egyiptomi eseményekből merítenek ihletet, többen már a Gyöngy teret Tahrír térnek nevezik, utalva ezzel a Kairóban lezajlott népfelkelés központjára.

A belügyminiszter az éjszaka a televízióban mély sajnálkozását fejezte ki a halálesetek miatt, és vizsgálatot ígért.

Bahreinben 1,3 millió ember él, de csak a lakosság fele bahreini, a többiek külföldi vendégmunkások. A többségben lévő síiták gyanakvása szerint a szunnita uralkodó család igyekszik megváltoztatni a felekezetek közötti lakosságarányt azzal, hogy a más országokból érkezett szunnitáknak fenntartások nélkül ad állampolgárságot.

A síiták ugyancsak kifogásolják, hogy szerintük több gazdasági ágazatból kiszorítják őket, így nem vállalhatnak munkát az építőiparban, az egészségügyben és a kormányzati szervekben.

A bahreini események aggodalommal töltik el az Egyesült Államokat. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő kedden azt hangsúlyozta, hogy Washington minden érintett felet önmérsékletre int, s az erőszaktól való tartózkodásra szólít fel.

A bahreini király az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese. Engedélyezi például, hogy Bahreinben állomásozzon az amerikai haditengerészet 5. flottája, s ennek támaszpontján kössenek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai – többségükben katona – él az országban, amely 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős NATO-n kívüli szövetségese.