Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun a szíriai vérontás beszüntetését sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 31. 16:33

A szíriai vérontás haladéktalan beszüntetését sürgette az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun mindenekelőtt a Bassár-el Aszad elnök vezette damaszkuszi kormányt vádolta az ellenzéki mozgalom elleni brutális támadásokkal, ugyanakkor utalt arra is, hogy a fegyveres ellenzéki csoportok is egyre több erőszakos cselekményt hajtanak végre.

Helyi idő szerint július 30-án, hétfő este New Yorkban újságírók előtt elhangzott nyilatkozatában a főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a szíriai konfliktus további militarizálódása csakis a pusztításokat, illetve a szenvedéseket hosszabbítja meg. Ban Ki Mun óvott a vallási indíttatású polgárháborútól is, hangoztatva, hogy egy ilyen háború Szíria szomszédait is komolyan veszélyeztetné. Megfigyelők szerint Ban Ki Mun ezzel mindenekelőtt Libanonra, illetve a muzulmánok és a keresztények közötti ellenségeskedésekre utalt.

ENSZ-források szerint a mintegy 16 hónapja tartó konfliktusban az erőszakos cselekmények közvetve vagy közvetlenül legkevesebb kétmillió szíriait sújtottak. A halálos áldozatok száma becslések szerint több ezer.

Megtámadták az ENSZ-megfigyelőket

A hétvégén megtámadták Babacar Gaye altábornagynak, a szíriai ENSZ-megfigyelők főparancsnokának gépkocsioszlopát, s csupán a járművek páncélzatának köszönhető, hogy nem történt sebesülés – közölte hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

További részletekkel nem szolgált a vasárnapi támadásról, de nevük elhallgatásával nyilatkozó ENSZ-tisztviselők azt mondták, hogy az öt járműből álló konvojra kis kaliberű fegyverekből lőttek Homsz közelében, a szíriai ellenzék által ellenőrzött területen.

Ban Ki Mun elmondta, hogy az ENSZ-misszió munkájának három hónappal ezelőtti kezdete óta több mint egy tucat járművet ért támadás.

Bár a megfigyelők a múlt hónapban felfüggesztették munkájukat a tizenhat hónapja tartó szíriai konfliktus egyre erőszakosabbá válása miatt, korlátozott feladatokat továbbra is ellátnak. Eredetileg 90 napos megbízatásukat július 20-án 30 nappal meghosszabbították.

Címkékmisszió