Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Barak: Semmi sem fog történni a szíriai vegyi fegyverekkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 31. 8:26

Nem jelentenek komoly fenyegetést Izraelre nézve Szíria vegyi fegyverei – jelentette ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter július 30-án, hétfőn egy rádióinterjúban. A kijelentés megfigyelők szerint jelentős hangnemváltás Izrael részéről, miután a zsidó állam korábban még katonai beavatkozással fenyegette meg Szíriát annak megelőzése érdekében, hogy az arzenál iszlamisták kezére kerüljön.

„Semmi sem fog történni. Véleményem szerint a világon senki sem merne vegyi fegyvereket bevetni Izrael ellen" – közölte Barak, azzal viccelődve, hogy visszaviszi gázmaszkját.

A védelmi miniszter ezzel arra utalt, hogy Izraelben jelentősen növekedtek a gázmaszkeladások.

A szíriai külügyi szóvivő korábban közölte, hogy a vegyi fegyverek a hadsereg ellenőrzése alatt állnak, és kizárólag „külföldi agresszió esetén" lehet szó azok bevetéséről.

Az izraeli kormány különösen amiatt aggódott, hogy a vegyi fegyverek a Libanonban tevékenykedő Hezbollah radikális síita szervezethez kerülhetnek, amennyiben Bassár el-Aszad elnök elveszíti az irányítást Szíria felett.

A Hezbollah – amely az Aszad-rezsim régi szövetségese – 2006-ban egy hónapos ádáz háborút vívott Izraellel.

Izraeli tisztviselők korábban azzal kapcsolatos félelmeiknek is hangot adtak, hogy a vegyi fegyverek az Aszad ellen harcoló radikális szunnita iszlamista csoportok kezébe kerülnek. Sőt, olyan forgatókönyv is napvilágot látott, miszerint bukása esetén maga Aszad vetné be Izrael ellen a fegyvereket egy utolsó, „öngyilkos" akció során, hogy így tegyen szert hősi örökségre az arab világban.

Izrael jogilag hadban áll Szíriával, és megszállva tartja az általa a szomszédos államtól 1967-ben elfoglalt Golán-fennsíkot. Ugyanakkor a két ország között több mint három évtizede nem volt fegyveres összeütközés.