Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baross Gáborra emlékeztek a katonák

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 10. 16:06

Baross Gábor egykori közlekedési miniszter születésének napján, június 6-án ünnepli a Magyar Honvédség a Katonai Közlekedés Napját. Az árvízhelyzet miatt az idei ünnepség egy kicsit „felemásra” sikerült, ám a szakemberek még így is három helyszínen ünnepelték meg fegyvernemi napjukat.

Június 6. a Katonai Közlekedés Napja. 162 évvel ezelőtt, 1848-ban ezen a napon született Baross Gábor, a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa. Az államférfi a 19. század második felében rövid idő alatt hallatlan következetességgel és vasakarattal nagy ívű fejlődési pályára állította a magyar államvasutakat, hatalmas erőfeszítéseket tett az Al-Duna hajózhatóságának növelése és a fiumei kikötő fejlesztése érdekében. Baross Gábor Széchenyi István közlekedéssel kapcsolatos reformeszméinek megvalósítójaként érdemelte ki kortársaitól a „vasminiszter" jelzőt.

Fegyvernemi napjukról idén három rendezvényen emlékeztek meg a katonai közlekedés szakemberei – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Kókai Ernő mk. ezredes, az MH Katonai Közlekedési Központ parancsnoka, hozzátéve: az árvíz miatt sajátos volt az idei ünnep. A központ munkatársai közül ugyanis több mint húszan vettek részt az észak-magyarországi árvízvédelmi feladatokban.

A Katonai Közlekedés Napja alkalmából rendezett ünnepségsorozat első rendezvényét június 3-án tartották, ekkor az immár hagyományos pisztoly lőversenyt rendezték meg a Zách utcai laktanya lőterén. Ugyanezen a napon Taksonyban, katonai tiszteletadással megkoszorúzták a vasminiszter 2004-ben, születésének 156. évfordulója tiszteletére emelt szobrát. Az ünnepségen – amelyet a városi önkormányzattal közösen rendeztek meg – beszédet mondott Kreisz László, Taksony polgármestere, valamint Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnöke is.

1595903120
 

Az ünnepi állománygyűlést július 4-én rendezték meg a laktanyában – mondta el lapunknak Kókai ezredes. Ezen felolvasták a HM Honvéd Vezérkar főnökének, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntőlevelét, majd Gáspár János rövid ünnepi beszédben méltatta Baross Gábor életútját. Az ünnepséget a Honvéd Művészegyüttes rövid műsora zárta, majd az állomány díszebéden vett részt. Ennek elején Kókai Ernő hangsúlyozta: az állomány az elmúlt egy évben is bebizonyította, hogy szükség van a munkájára, mindezt bizonyították az elöljáróktól kapott köszöntő levelek is. Az MH Katonai Közlekedési Központ parancsnoka emellett megnyugtatta az állományt, hogy Zách utcai objektumból történő kiköltözés nem jelenti a katonai szervezet megszüntetését, mindössze egy laktanya cseréről van szó.

1595903121
 

Fotó: www.hm.gov.hu