Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Még a terroristák is szeretik a focit”

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 10. 15:29

Péntek délután a Dél-Afrika–Mexikó mérkőzéssel megkezdődik a tizenkilencedik labdarúgó világbajnokság. A rendezvénnyel kapcsolatban az elmúlt hónapokban többször is elhangzott: komoly biztonsági kockázatot jelent a dél-afrikai helyszín. A témáról a honvedelem.hu Tálas Péter biztonságpolitikai szakértőt kérdezte.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója elmondta: több biztonsági elemzést is olvasott a labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban. Ezek szinte mindegyike egyetért abban, hogy sportrendezvény ideje alatt Dél-Afrikában inkább az erőszakos bűnözés, mintsem a terrorizmus jelent majd biztonsági kockázatot.

Gyilkosságok, lopások és prostitúció

Az elemzések e kijelentést több adattal is alátámasztják – mondta Tálas Péter. Egyebek mellett azzal, hogy az országban naponta átlagosan ötven gyilkosság történik, valamint, hogy a világ egyik legnagyobb biztonsági cége, a G4S, visszamondta a világbajnokság biztosítására vonatkozó megrendelést.

1595903119
Ugyancsak érvként sorolják, hogy Dél-Afrikában, még fényes nappal is gyakoriak a lopások és a vagyon elleni támadások a vonat-, és buszpályaudvarokon, repülőtereken, a pénzkiadó automatáknál és a közlekedési lámpáknál.

– Ugyanakkor nagyon sok szakértő azt mondja, hogy a biztonsági cégek, a helyiek, valamint a nemzetközi közvélemény egy kicsit eltúlozza veszélyt, éppen azért, hogy minél nagyobb számban alkalmazzák őket; illetve, hogy még nagyobb szeletet hasíthassanak ki a „nagy üzletből". Felhívják a figyelmet arra: igaz ugyan, hogy rosszak a bűnügyi statisztikák, de arra is figyelni kell, hogy ezeknek a bűneseteknek a túlnyomó többsége a külvárosi szegénynegyedekben, illetve elszigetelt helyeken történik. Ennek megfelelően a turistacélpontok biztonsági kockázata alapvetően alacsony – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Tálas Péter szerint komolyabb veszélyt jelenthet a prostitúció, már csak azért is, mert a Föld országai közül Dél-Afrikában él a legtöbb HIV-fertőzött és AIDS beteg, összesen több, mint öt és félmillió ember. A fertőzöttség a teljes lakosság körében 11 százalékos, ám van olyan korcsoport is, amelyben a harminc százalékot is eléri.

Kicsi a terrorveszély

Az SVKI igazgatója szerint a labdarúgó-világbajnokság megrendezésének másik biztonsági kockázata a terrorhálózatok fenyegetése lehet. Szerencsére Dél-Afrika nem tartozik a terror által fenyegetett országok közé, még akkor sem, ha – legalábbis a nemzetközi elemzők egy része szerint – az ilyen típusú sportesemények, mivel kiemelt médiafigyelmet kapnak, a terrorszervezetek vonzó célpontjai lehetnek.

1595903119

– Én azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy egy világbajnokságon, vagy egy olimpián elkövetett terrorcselekmény nem tesz népszerűvé egyetlen terrorszervezetet sem. A sportot mindenhol kedvelik, még a terroristák is szeretik a focit. Éppen ezért véleményem szerint az ilyen típusú fenyegetések kontraproduktívak, azaz eredeti szándékukkal ellentétes hatást váltanak ki. Mindezt nagyon jól tudjuk az 1972-es müncheni olimpia óta – mondta Tálas Péter.

A biztonságpolitikai szakértő természetesen tisztában van azzal, hogy a híradások szerint a nemzetközi terrorszervezetek is „készülnek" a világbajnokságra. Videóüzeneteikben pontos adatokat is megadtak, ezek szerint a június 12-i, Rustenburgban megrendezendő, angol-amerikai meccsen robbantásos merényletet terveznek. De a francia, a német és az olasz meccsek is célpontok lehetnek.

Sajnos ezek a hitelesnek tűnő üzenetek – vélte Tálas Péter – mozgósíthatják az önállóan működő szélsőséges csoportokat és az egyéni elkövetőket is. Ugyanakkor azt is látni kell – tette hozzá –, hogy egy ilyen cselekmény végrehajtása nem is olyan egyszerű. Különösen abban az esetben nem, ha a helyi biztonsági rendszerek jól működnek. Márpedig egy-egy ilyen esemény biztosítása jóval egyszerűbb, mint mondjuk megakadályozni egy vonat felrobbantását.

1595903119
– Az eddig nyilvánosságra került információk ismeretében egy esetleges terrortámadás veszélyét alacsonynak tekintem. Természetesen nem zárható ki teljesen egy terrorcselekmény elkövetése, de mivel a szervezők, legalábbis a legtöbb elemzés szerint, nagyon sok mindent megtettek a sportesemény biztonságos megrendezése érdekében, ezért a dél-afrikai egy biztonságos világbajnokságnak tekinthető – vélekedett a szakértő, aki szerint ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyenge határvédelem komoly probléma Dél-Afrikában, hiszen több mint 4800 kilométer hosszú szárazföldi és majdnem 2800 kilométernyi tengeri határszakaszt kell ellenőrizniük, ahol a menekültek és a bevándorlók is elég szép számmal érkeznek.

Tálas Péter kiemelte azt is, hogy a reptereken bevezetett fokozott biztonsági ellenőrzéseknek köszönhetően a leginkább híres-hírhedt al-kaida tagok kiszűrhetők és beazonosíthatók, így tőlük feltehetően nem kell tartani. Igaz ez akkor is, ha tény: az elmúlt években nagyon sok hamisított dél-afrikai útlevelet foglaltak le Európában és más kontinensek országaiban is. Többek között ennek is köszönhető, hogy a brit kormány 2009-ben vízum kötelezettséget léptetett életbe Dél-Afrikával szemben.

A helyi terrorista csoportokról szólva az SVKI igazgatója elmondta: a belső terrorfenyegetettség sem jelentős. Annak ellenére sem, hogy Dél-Afrikában a faji ellentétek az elmúlt hónapokban érezhetően fokozódtak. Mégpedig azt követően, hogy idén márciusban meggyilkoltak egy, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szélsőjobboldali vezetőt.

Rendőrök és futballhuligánok

A dél-afrikai futball-világbajnoksággal kapcsolatban meg kell említeni azt is, hogy természetesen a helyi rendőrök

1595903120
is készülnek az egy hónapon át tartó sportrendezvényre – emelte ki Tálas Péter. Több, mint 170 millió dollárnak megfelelő összeget fordítottak a biztonságra, emellett pedig a rendezvény idejére negyvenezer rendőrt állítottak újonnan munkába, köztük egy kétszáz tagú különleges alakulatot. Mindezt hozzáadva a jelenlegi létszámhoz megállapítható, hogy az elkövetkező hetekben 186 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot az országban, további 10–12 ezer egyenruhás pedig tartalékban lesz.

– Személy szerint én leginkább arra számítok, hogy mivel a rendőrök leginkább a mérkőzések helyszíneit vigyázzák majd, az ország más területein megnövekedhet a bűncselekmények aránya. Ez azonban feltehetően nem érinti a sportversenyre érkező játékosokat, bírókat és szurkolókat – mondta a biztonságpolitikai szakértő, megemlítve azt is, hogy a világbajnokság idejére a dél-afrikai rendőrség több helikoptert és pilóta nélküli robotrepülőgépet is vásárolt, elsősorban a part menti és a határvidékek biztosítása érdekében.

Tálas Péter szerint a labdarúgó világbajnokság biztonsági kockázatait elemezve, nem szabad elfelejtkezni a futball-huliganizmusról sem, bár szerencsére ez a jelenség nem jellemző Dél-Afrikára. Európából pedig – a nagy távolság miatt – feltehetően kevesen utaznak majd el a „Föld túlsó felére", így várhatóan nem okoz majd különösebb problémát a „hőzöngők" kezelése. Ráadásul a nemzeti labdarúgó szövetségek ma már számon tartják a huligánokat. Például az argentinok a napokban nyolcszáz olyan szurkolójuk nevét adták át a világbajnokság szervezőinek, akikről tudják: beutazásuk esetén problémákat okozhatnak.

1595903120
 

Fotó: Archív