Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svéd milliomos rendelte meg az auschwitzi feliratot?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 10. 12:48

Egy svéd milliomos, Lars-Göran Wahlström áll az egykori auschwitzi náci haláltábor feliratának ellopása mögött – jelentette a Rzeczpospolita című lengyel lap csütörtökön. Az értesülés szerint Wahlström volt az, aki megrendelte a történelmi felirat eltulajdonítását barátjától, (az egyik gyanúsítottól) a svéd Anders Högströmtől.

A mértékadó lengyel újság a Lengyelországban vizsgálati fogságban ülő Högström kihallgatási jegyzőkönyveire hivatkozik. A krakkói ügyészség a lap jelentését nem erősítette meg.

Wahlström, aki a Rzeczpospolita szerint a svéd neonáci mozgalom ismert személyisége, januárban az Expressen című stockholmi lapnak úgy nyilatkozott, hogy az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű felirat ellopásához semmi köze, Högström kijelentései a „szabad fantázia" körébe tartoznak, a gyanúsított ezzel pénzre akar szert tenni.

A 35 esztendős Högströmöt februárban Svédországban vették őrizetbe, majd két hónappal később kiadták Lengyelországnak. Azzal gyanúsítják, hogy ő bízott meg öt lengyel állampolgárt a lopás elkövetésével.

A ma múzeumként működő egykori auschwitzi munka- és megsemmisítő tábor vasból készült, mintegy öt méter hosszú feliratát december 18-án lopták el. Három nappal később, három részre darabolva találták meg Lengyelország északi részén, Torun közelében. A bűnüggyel kapcsolatban öt lengyel állampolgárt vettek őrizetbe, ketten közülük Högströmöt nevezték meg megbízójukként. Időközben az öt lengyel vádlott közül hármat egy és fél, két és fél esztendei börtönbüntetésre ítéltek.