Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beengedik a Nimitzet Hongkongba

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 14. 6:39

Az Egyesült Államok ismét fegyvereket értékesít Tajvan számára, amit természetesen Kína nem néz jó szemmel. Egyes szakértők szerint Kína válaszlépést is fontolgat az újabb amerikai fegyverexport miatt, és sokáig az is kétséges volt, hogy beleegyezik-e a USS Nimitz repülőgép-hordozó hongkongi látogatásába.

A legfrissebb információk ugyanakkor arról számoltak be, hogy Kína zöld utat adott az amerikai „úszó szigetnek".

Tajvan legújabb amerikai fegyvervásárlásának híre után Kína kilátásba helyezte, hogy megszakítja kapcsolatát az Egyesült Államokkal, sőt a repülőgép-hordozót sem látják szívesen Hongkongban. Minderre azonban rácáfolt egy napokban tett bejelentés, melyben az amerikai fél közölte, hogy Kínának semmiféle ellenvetése nincs a USS Nimitz látogatása ellen, ami – meg nem erősített információk szerint – február 17-én érkezhet meg Hongkongba.

Peking és Washington kapcsolata ismét feszültté vált, miután napvilágot látott az a hír, miszerint az amerikaiak 6,4 milliárd dollár értékben értékesítenek fegyvereket Tajvan számára, többek között Patriot rakétakomplexumokat és Black Hawk típusú helikoptereket.

Kína ezt a lépést úgy könyvelte el, hogy az USA megszegte korábbi ígéretét, miszerint nem értékesít fegyvereket az el nem ismert szigetországnak. Korábban már 2008-ban is volt „mosolyszünet" a két ország között, miután az akkori elnök, George W. Bush is rábólintott egy tajvani fegyvertranzakcióra. Kína akkor szinte teljesen megszakította katonai együttműködését az amerikaiakkal, az elmúlt időszakban ugyanakkor jelentősen javult a két fél kapcsolata.

1595896854