Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres lézerfegyveres kísérletet hajtottak végre

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 14. 6:33

Sikeres kísérletet hajtott végre az amerikai hadsereg lézerfegyverrel; a sugarakkal, amelyeket egy repülőgépről bocsátottak ki, a levegőben megsemmisített egy ballisztikus rakétát. A kísérletet közép-európai idő szerint pénteken kora reggel hajtották végre a Csendes-óceán fölött, nem messze a kaliforniai partoktól.

Az Amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) sikeresen demonstrálta az irányított energia alkalmazását, amikor egy repülőgép fedélzetére telepített (légi telepítésű) Airborne Laser Testbed (ALTB) megsemmisített egy ballisztikus rakétát. A kísérletre a Kalifornia államban található Point Mugu Tengerészeti Légi Hadviselési Központ – Fegyverzeti Részleg tengeri gyakorlóterén került sor 2010. február 11-én.

A kísérlet során egy kishatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki egy mozgó tengeri platformról (hajóról). Az ALTB másodperceken belül észlelte a rakétakilövést és egy „energiaszegény" lézernyaláb segítségével követte a célt, majd egy újabb lézernyaláb segítségével mérte és kiszűrte a légköri zavarokat. A ballisztikus rakétát végül egy High Energy Laser alkalmazásával semmisítette meg. Az egész folyamat a rakétaindítást követő két percen belül lejátszódott.

Ez volt az első olyan jellegű demonstráció, melynek során repülőgép fedélzetre telepített irányított lézernyalábbal megsemmisítettek egy folyékony üzemanyaggal működő ballisztikus rakétát.

Az első, sikeres kísérletet követően egy újabb tesztre került sor. Ez alkalommal, egy szilárd hajtóanyaggal működő rakétát lőttek ki a kaliforniai San Nicolas szigetről, amelyet az ALTB szintén sikeresen megsemmisített.

A repülőgép fedélzetre telepített harci lézer fejlesztésével a Boeinget, a Northrop Grummant és a Lockheed Martint magába foglaló konzorcium foglalkozik. A Boeing a B747-400F, az ALTB alkalmazására alkalmas modifikációjának, a Northrop Grumman a lézer, míg a Lockheed Martin a lézer pontos célbajuttatásához szükséges rendszerek fejlesztését végzi.

A Boeing mindemellett a harci lézer földi telepítésű – Laser Avenger – változatán is dolgozik, amelyet egy Humveen helyeznek el.