Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békeműveleti lőgyakorlatot teljesítettek Szolnokon

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. január 25. 8:28

A közeljövőben külszolgálatra készülő katonáknak tartott békeműveleti lőgyakorlatot az MH Béketámogató Kiképző Központ az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán, január 24-én, kedden.

A Magyar Honvédség missziós szerepvállalásához nagymértékben hozzájárul az MH Béketámogató Kiképző Központ. A tanfolyamok és felkészítések mellett a központ feladata, hogy a misszióba tervezett katonák képességeit felmérje és lőkészségüket javítsa. A megfelelő felkészítés azért is fontos, mert eddigi teljesítményükkel katonáink a különböző missziók teljesítése során óriási elismertséget vívtak ki maguk és hazánk számára.

A békeműveleti bemeneti követelmények felmérése mellett minden külszolgálatra készülő katonának teljesítenie kell – többek között – egy békeműveleti lőgyakorlatot. A mostani alkalommal a külszolgálatra készülő katonák azt gyakorolták, hogy a missziókban rendszeresített gépkarabéllyal és pisztollyal hogyan tudják harcképtelenné tenni az ellenséges személyeket anélkül, hogy életüket kioltanák. A lőgyakorlatot megelőzően a katonák tálcatűzoltást végeztek, ahol valós körülmények között gyakorolták a tűzoltókészülék (porral oltó) használatát.

20230124_Szolnok (5)

A bemeneti követelmények felmérése során a katonáknak bizonyítaniuk kellett, hogy rendelkeznek az alapvető, missziós feladatokhoz elengedhetetlen tudással, azaz az előírt általános katonai, vegyivédelmi, alaki, fegyverismereti, valamint egészségügyi ismeretekkel. A gyakorlati feladatok közé tartozott a gépkarabély szakszerű tárazása, tárcseréje, valamint a fegyver tűzkésszé tétele és ürítése. Ugyancsak fontos része a képzésnek a harctéri sérültellátás és újraélesztés gyakorlása is. Emellett mindenkinek teljesítenie kell a béketámogató törzstiszti alap-, illetve célfelkészítést is.

A jelenlévő állomány nagyrésze a koszovói KFOR kontingens kötelékében és a bosznia-hercegovinai EUFOR-misszió magyar kontingensében fog szolgálatot teljesíteni, ahol komoly nemzetközi tapasztalatra tehetnek szert. A magyar nemzeti érdek szempontjából is kiemelt jelentőségű, hogy a Balkánon magyar katonák vannak, mivel a Nyugat-Balkán stabilitása meghatározza az egész régió és Magyarország biztonságát.