Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalás Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 14. 10:30

Izrael és a Palesztin Hatóság 20 havi szünet után szeptember elején Washingtonban felújította közvetlen béketárgyalásait azzal a céllal, hogy egy éven belül keretmegállapodást kössenek egy Izraellel tartós békében élő palesztin állam létrehozásáról.

Az újabb tárgyalási fordulóra, melyen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök mellett részt vesz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, kedden került sor az egyiptomi Sarm el-Sejkben.
Az egyezkedés kritikus próbatétel előtt áll, mert szeptember 26-án lejár a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó izraeli moratórium.

Izrael tavaly tíz hónapra szóló ideiglenes korlátozást vezetett be a ciszjordániai telepeslakások építésére.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csak azzal a feltétellel egyezett bele a közvetlen tárgyalásokba Izraellel, ha felhagy az építkezésekkel a megszállt területeken található zsidó kolóniákon.

Benjámin Netanjahu viszont vasárnap kijelentette, hogy nem maradnak érvényben a ciszjordániai településekkel kapcsolatos korlátozások. A palesztinok korábban már jelezték, hogy a telepespolitika folytatása a közvetlen béketárgyalások végét jelentené.