Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bem tábornokra emlékeztek

Szöveg: Bem József Bajtársi Egyesület |  2010. december 16. 11:23

Bem József tábornok halálának 160. évfordulóján, a Bem József Bajtársi Egyesület szoboravatással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott december 10-én, a kőbányai Bem lakótelepen.

A rendezvényen megjelent Radványi Gábor Kőbánya alpolgármestere; Maciej Wiklo sorhajókapitány a Lengyel Köztársaság véderő szárazföldi és légierő attaséja valamint számos katonatiszt és civil vendég is.

Közös megemlékezésre gyűltünk össze, – hangzott el a megnyitóban – Bem tábornokra, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kiválóságára, a „Felső erdélyi magyar seregek fővezérére", a nép Bem-apójára emlékezünk halálának 160. évfordulóján. Névadónkra emlékezve örömmel tettünk eleget, annak az elhivatottságnak, hogy a hagyományőrzés keretében a Bem lakótelep, a Bem József Általános Iskola, és a Bem József nevét viselő egykori légvédelmi tüzértiszti iskola egykori helyszínének fontos, szimbolikus emléket, Bem tábornokot ábrázoló mellszobrot állítsunk.

Az ünnepi megemlékezés dr. Kaló József hadtörténész ünnepi beszédével, majd a Bem általános iskola tanulóinak műsorával folytatódott. Ezt követően Radványi Gábor alpolgármester leleplezte a mellszobrot. Szoboravató gondolatokat Pap András nyugállományú alezredes, a Bem József Bajtársi Egyesület elnöke mondott, majd dr. Hankovszky Béla őrnagy, a Katolikus Tábori Püspökség vezető lelkésze szentelte fel a szobrot.

Az ünnepi megemlékezést a honvédségi és társadalmi szervezetek képviselőinek közreműködésével, a Bem mellszobor koszorúzása tette emlékezetessé. A mellszobor Árvai János nyugállományú alezredes katonaszobrász alkotása. Az emlékmű létrejötte a Bem egyesület és a Kőbánya önkormányzat hatékony együttműködésének gyümölcse, amit Koós Gábor nyugállományú alezredes a Bem József Bajtársi Egyesület titkárának menedzselése varázsolt egységbe.

Az évforduló másik sikeres rendezvénye a Stefánia Kulturális Központ által gondozott Bem vándorkiállításnak helyi megnyitója és bemutatása volt.
A közel 100 fős rendezvény bensőséges hangulatot teremtve szolgálta a civil-katonai együttműködést, a kapcsolatok erősödését is.

Fotó: B. Nagy János nyugállományú ezredes