Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszűnik a sorozás Németországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 16. 12:06

Szerdai ülésén a német kormány jóváhagyta a hadsereg reformját, amelynek keretében 2011. július elsejével felfüggesztik a sorozáson alapuló hadkötelezettséget. A jövő Bundeswehrje kisebb létszámú, az eddiginél hatékonyabb szervezet lesz, amelynek fő feladata a külföldi katonai missziók teljesítése lesz.

A Bundeswehr fennállása óta a legnagyobb szabású átalakítás előtt áll – mondta Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter a kabinet ülése után. Ennek keretében a katonák létszáma a jelenlegi 240 ezerről 185 ezerre csökken Németországban. A létszám kizárólag hivatásos és meghatározott időre szerződött katonákból fog állni. Ezen a kereten felül további 15 ezer férfi és nő kap majd lehetőséget az önkéntes katonai szolgálatra, amelyek időtartama legföljebb 23 hónap lehet.

A védelmi tárca már 2011. március elsejétől kezdve leállítja a kötelező behívások gyakorlatát: aki nem akar, az a kikézbesített behívóparancs ellenére sem lesz köteles bevonulni.

A reform keretében megszűnik a fegyveres szolgálatot eddig kiváltó polgári katonai szolgálat intézménye is. A helyébe úgynevezett szövetségi önkéntes szolgálat lép majd.

Mint Kristina Schröder családügyi miniszter elmondta, az újfajta szolgálat nyitva áll minden férfi és nő előtt, mégpedig életkortól függetlenül.
A két tárca évente 35 ezer önként jelentkezővel számol, szövetségi szolgálatuk időtartama 6 és 18 hónap között változhat. Ez a létszám azonban nem fogja tudni pótolni a sorköteleseknek azt az évi 50-60 ezres csoportját, amely behívója nyomán a polgári szolgálatot választotta a fegyveres helyett, és többnyire egészségügyi intézményekben, idősotthonokban töltötte le a katonaidejét.

A Bundeswehr reformjáról szóló jogszabályt még jóvá kell hagynia a német parlamentnek is, ez azonban a kormánypártok többsége alapján már csak formalitás.