Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Betörtek a cseh hadsereg vezérkarának épületébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 22. 10:55

Tolvajok jártak a cseh hadsereg vezérkarának épületében. A múlt héten történt betörésről a Mladá Fronta Dnes című prágai lap számolt be szerdán. Mira Trebická, a vezérkar szóvivője az értesülést megerősítette. „A múlt héten, csütörtök éjjel ismeretlen tettes behatolt a vezérkar épületének első emeletére, ahol Vlastimil Pick vezérkari főnök irodája is található” – mondta a lapnak.

Tekintettel a folyamatban lévő rendőrségi vizsgálatokra részleteket a betörésről nem volt hajlandó elárulni.
Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy a tolvaj vagy tolvajok behatoltak-e Pick tábornok irodájába is, és hogy konkrétan mit is vittek el a vezérkar épületéből.
„Az összes információra vonatkozó hírzárlat, valamint a hadsereg parancsnokságában tapasztalható nyugtalanság ugyanakkor azt jelzi, hogy a vezérkar komolyan veszi a betörést" – írja az újság.
Értesülései szerint Pick tábornok személyesen is érdekelt az ügy mihamarabbi kivizsgálásában. Azt is tudni szeretné, hol hibázott a katonai rendőrség, amely napi 24 órán át őrzi az épületet.

Szakértői vélemények szerint az épület

1595904920
73 éves történetében példátlan esemény történt.
A lap úgy tudja, hogy az eset Jirí Sedivy volt vezérkari főnököt is nagyon nyugtalanítja. Bár Sedivy szerint a titkos információk jól biztosítottak, nem zárható ki, hogy valamiféle tesztről volt szó. „Nem kizárt, hogy azt akarták kipróbálni, meddig tudnak eljutni" – vázolta a betörés egyik lehetséges okát a tábornok. Leszögezte: a katonai felderítésnek és a katonai rendőrségnek azt is ki kellene derítenie, hogy volt katonák vagy másvalakik voltak-e az elkövetők.
Egy más vélemény szerint az is elképzelhető, hogy a vezérkar valamelyik alkalmazottja az elkövető, aki így akarja elterelni valamiről a figyelmet, illetve eltüntetni valamilyen kétes tranzakció nyomait. Alexandr Vondra, az új védelmi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy kivizsgáltatja a gyanús tranzakciókat.

Címkékvizsga