Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizottság előtt a brit miniszterelnök

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 5. 9:08

Gordon Brown brit miniszterelnököt hallgatja meg az iraki háború hátterének feltárására alakult bizottság pénteken. Brown tavaly nyáron jelentette be, hogy új vizsgálat indul az iraki háború hátterének feltárására és „a tanulságok levonására”. Az érdemben november végén indult vizsgálat a 2001 júliusától a tavalyi év júliusáig tartó időszakot fogja át.

A bizottság vezetője, Sir John Chilcot, a brit diplomáciai szolgálat egykori magas rangú tagja már korábban közölte: a hatalmas vizsgálati anyag miatt nem valószínű, hogy a végleges jelentés 2010 vége előtt elkészül. Brown – aki a háború idején pénzügyminiszter volt – várhatóan azzal a fő kérdéssel szembesül majd, hogy a kormány biztosított-e megfelelő költségvetési forrásokat a hadsereg számára a szükséges hadfelszerelés beszerzésére.

A meghallgatások keretében január végén szerepelt a testület előtt Tony Blair volt miniszterelnök, aki az iraki háború megindítása idején állt a brit kormány élén, s így ő számít az ügy „koronatanújának".
Blair kijelentette: mai ismeretei alapján is meghozná a döntést a brit háborús részvételről, különös tekintettel a megbuktatott Szaddám Huszein múltjára, arra, hogy az egykori iraki elnök korábban ténylegesen bevetett tömegpusztító fegyvereket, tíz éven át nem tett eleget ENSZ-határozatoknak, és egymillió ember haláláért volt felelős. A volt miniszterelnök közölte: a történtekért felelősséget érez, de azt nem sajnálja, hogy Szaddám Huszeint eltávolították a hatalomból, mivel az egykori iraki elnök „szörnyeteg volt", aki nemcsak a térségre, de az egész világra fenyegetést jelentett.

CímkékENSZvizsga