Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizált ex-amerikai tengerészeti járőrgépek Dél-Koreában

Szöveg: JETfly |  2010. március 5. 9:47

A dél-koreai haditengerészet hosszabb várakozás után a közelmúltban vehette át az első három darab Lockheed Martin P-3CK típusú tengerészeti járőrgépeit. Dél-Korea még évekkel ezelőtt vásárolt 8 darab P-3B-t az Egyesült Államoktól, melyeket a Korea Aerospace Industries (KAI) és az L-3 Communications cégek modernizáltak P-3CK változatra.

A gépek a Sárga-tengeren fognak intenzív járőrözési feladatkört ellátni.

A napvilágot látott információk szerint a KAI már közel 4 éve megkapta a felújítandó amerikai P-3B gépeket, azonban az átalakítási munkálatok különböző akadályok miatt csak később kezdődhettek el. A most átadott három P-3CK mellett a fennmaradó ötöt is várhatóan még idén megkaphatja a dél-koreai haditengerészet. A korszerűsített tengerészeti járőrgépek felderítési képessége jelentősen javult köszönhetően – többek között – a modernebb avionikának, radarnak, szenzoroknak, az elektro-optikai és infravörös kameráknak.

A P-3CK fegyverzetét Harpoon Block II levegő-föld rakéták alkotják, melyeket akár csapásmérésre is bevethetnek Észak-Korea part menti rakétaállásai ellen. A dél-koreai haditengerészet már rendelkezik 8 darab P-3C változattal, az érkező P-3CK-kal viszont már 16 darabosra bővülhet az ország Orion tengerészeti járőrgép flottája.