Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszonyú szegénység Gázában

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 5. 10:21

Az izraeli blokád miatt a Gázai övezet „nagy szabadtéri börtöné vált”, és nemzetközi segélyek folyósítása szükséges ahhoz, hogy a lakosságban életben tartsák a reményt – jelentette ki az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese. John Holmes a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott nyilatkozatában számolt be a térségben tett utazása során szerzett tapasztalatairól.

Izrael 2007-ben zárta le az övezet összes határátkelőjét, miután a Hamász radikális palesztin mozgalom ellenőrzése alá vonta Gázát. Azóta csak korlátozott mennyiségben engednek be az övezetbe humanitárius segélyt.

Holmes beszámolója szerint Gázában a munkaképes lakosság fele állástalan, élelmiszerhiány és szegénység van. Ha olykor az üzletekben lehet is élelmet kapni, az embereknek nincs pénzük azok megvásárlására.

Az ENSZ főtitkárának helyettese úgy ítélte meg, hogy most a legfontosabb feladat a tavalyi izraeli offenzívában lerombolt infrastruktúra újjáépítése. Ezzel a problémával kapcsolatban azonban felhívta a figyelmet arra: ha a külföldi adakozók által összegyűjtött pénzadományok hozzáférhetővé válnak is, nem tudnak velük mit kezdeni, mert az izraeli hatóságok építőanyagot nem engednek be az övezetbe.

Izrael azért nem enged be építőanyagot az övezetbe, mert szerinte a palesztin fegyveresek katonai célokra, egyebek között rakétaindító állások építésére használják fel azt.

1595898026
 

Holmes a héten tett körútja során izraeli illetékesekkel is tárgyalt. Ez utóbbiak hangoztatták: az izraeli blokád feloldását nehezíti Gilád Salitnak, vagyis annak az izraeli katonának a fogva tartása, akit 2006-ban raboltak el palesztin milicisták.

Véleménye szerint azonban elfogadhatatlan és indokolatlan, hogy egyetlen katona sorsát másfél millió ember sorsához kötik.

Holmes felszólította az izraeli hatóságokat, hogy nyissák meg a határátkelőket az építőanyagok és a munkagépek előtt. Ez nagyban segítené a romba dőlt házak felépítését, az utak, az elektromos és a csatornahálózat helyrehozatalát. Az ENSZ-vezető ugyancsak kérte a világ közösségét, hogy a továbbiakban is tegyenek erőfeszítéseket a segélyek Gázába juttatására. „Úgy gondolom, hogy nagyon fontos: Gáza népe ne érezze azt, hogy a világ megfeledkezett róla" – fejezte be nyilatkozatát John Holmes.

CímkékENSZrakéta