Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszületett a 2010. évi bérmegállapodás

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. március 5. 11:02

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a honvédségi szakszervezetek vezetői a mai napon kézjegyükkel látták el a hivatásos és szerződéses katonák, illetve a honvédségi köztisztviselők és közalkalmazottak 2010. évi illetményére és egyes béren kívüli juttatásaira vonatkozó megállapodást.

A Honvédelmi Minisztérium a juttatások többségét a 2009. évi szinten tartja, de több juttatást illetően – a nehéz gazdasági körülmények ellenére, lehetőségeihez mérten – emeli is azokat.

A munkaadói és munkavállalói oldal által is elfogadott bérmegállapodás értelmében a személyi állomány kereset-kiegészítésben részesül 2010-ben: ennek éves mértéke 340.000 Ft havi bruttó illetményhatárig bruttó 98.000 Ft, melyek kifizetésére két egyenlő részletben kerül sor. Az első részletet a jogosultak a januári illetménnyel együtt már megkapták, a másodikat a márciusi illetménnyel együtt, április elején fizetik ki.

A hivatásos és szerződéses, az önkéntes tartalékos katonák és a köztisztviselők esetében az illetménypótlékok, valamint egyes illetménykiegészítés-fajták megállapításánál rögzítésre kerültek az illetményalapok. Ugyanígy rögzítésre került az az illetményalap is, amely a költségtérítések, megbízási díjak és segélyek megállapításánál képez számítási alapot.

1595898026

A honvédségi közalkalmazottak a közalkalmazotti törvényben garantált illetményükön kívül – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is az illetményük 2 százalékának megfelelő mértékű kereset-kiegészítést kapnak.

A fentieken túlmenően a Honvédelmi Minisztérium a megállapodásban számos kiegészítő juttatás biztosítását vállalta. Így például vállalta azt, hogy az összes katonai szervezet étkezdéjét még az év első felében meleg étkezési utalvány-elfogadóhellyé alakítja, az étkezési költségtérítésesek ebédjének árát pedig nem emeli meg. Szintén nem emelkednek az idén a honvédségi üdültetés térítési díjai. A helyi közlekedési bérletek utáni adóvonzatot magára vállalja a tárca, csakúgy, mint az illetményelőlegek területén bevezetett kamatadó megfizetését.
A vállalások között szerepel továbbá az iskolakezdési támogatás 600 Ft-tal történő megemelése, valamint a hivatásos és szerződéses, illetve a közalkalmazotti állomány részére biztosított nettó 6.000 Ft/hó összegű meleg étkezési utalvány nettó 9.000 Ft/hó/fő mértékre emelése, áprilistól.

A közalkalmazottak idén egyszeri, 50.000 Ft összegű ruházati költségtérítést kapnak. A hivatásos és szerződéses tisztek és tiszthelyettesek ruházati illetményének összegét a minisztérium 2010. évben a csekkfüzetbe bepecsételve 101.000 Ft-ban és a normaösszeg terhére, illetőleg azon felül készpénzben történő kifizetésként 35.000 Ft-ban állapította meg. A szerződéses legénységi állomány 20.000 Ft egyszeri ruházati költségtérítésben részesül.

1595898026

A nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulások mértékét az önkéntes pénztárak esetében a távolléti díj alapját képező jövedelem összegének 3,2 százalékában, a magán nyugdíjpénztárak esetében pedig a nyugdíjjárulék alapot képező jövedelem összegének 1,6 százalékában határozták meg, a szerződések módosításáig, amelyeket a tárca március végéig kezdeményezni fog. A nyugdíjpénztárakkal történt szerződésmódosításokat követően a munkáltatói hozzájárulás mértéke az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében 4 százalék, a magán nyugdíjpénztárak esetében pedig 0,9 százalék lesz.

Az egészségbiztosítási pénztári munkáltatói hozzájárulás mértékét pedig 400 Ft-tal felemelve 3.600 Ft-ban biztosítja a HM.

A megállapodás záró pontjában a felek rögzítették, hogy a munkavállalói oldal nem él a szakszervezeti nyomásgyakorlás eszközeivel, nem kezdeményez aláírásgyűjtést, illetve demonstrációt, amennyiben a Honvédelmi Minisztérium teljesíti fenti vállalásait. A vállalások időarányos teljesülését az érdekképviseletek és minisztérium szakemberei 2010. szeptember 30-ig fogják értékelni.

1595898027

Fotó:  Tóth László