Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági feladatok helyett kiképzés

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 11. 12:35

A brit védelmi minisztérium szerdán bejelentette: néhány száz katona kivételével az egész – többségében az ország déli részében állomásozó – brit kontingens távozik június végéig a közép-keleti országból. A csapatkivonás hátteréről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.

Nógrádi György szerint nem véletlen, hogy a nagy-britanniai vezetés úgy döntött: jövő év márciusa és júniusa között kivonja a még Irakban tartózkodó kontingensének kilencven százalékát. Vagyis a sivatagi országban lévő közel négyezer brit katonában, háromezer-hatszáz hazatér.

A kivonásnak több oka van. Egyrészt Irakban a biztonsági helyzet ténylegesen hétről-hétre javul, azaz „megérett a helyzet" kivonulásra. Másrészt, belpolitikai kérdések is szerepet játszottak a döntés meghozatalában. Gordon Brown miniszterelnök ugyanis tökéletesen tudja, hogy elődje Tony Blair döntően az iraki háborúba bukott bele. Hiszen a korábban, éveken keresztül rendkívül népszerű brit miniszterelnök elvesztette a sikerét a lakosság körében, mert belement abban az iraki „kalandba", amelynek jogosságát azóta sem igazolta semmi.

Nógrádi Györgytől megtudtuk: Irakban, még e kivonás után is marad közel négyszáz brit katona. Õk azonban már nem biztonsági feladatokat fognak ellátni – mint ahogy azt korábban a négyezer katonából álló kontingens tette – hanem döntően a kiképzésben vesznek részt. Vagyis a szigetország ezzel is a nyugati érdekeknek megfelelően cselekszik.

A hírek szerint, a brit csapatok helyét az amerikaiak veszik át a bászrai repülőtérnél lévő brit főhadiszálláson.

Nógrádi György azonban úgy véli, hogy az amerikai egység is csak ideiglenesen marad a dél-iraki városban, hiszen nekik is arra kell készülniük, hogy tizenhat hónapon belül, néhány kivételével átadják bázisaikat és csak a kiképzési feladatokban vesznek részt.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: az elmúlt napokban elfogadott iraki döntés szerint, 2011. december 31-ig ki kell vonni az összes amerikai katonát az országból. Ez a dátum azonban még nagyon messze van – vélte Nógrádi –, s az elkövetkező három évben annyit fog változni a közel-, és közép-kelet stratégiája, hogy még ez az időpont is módosulhat.