Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem várható gyors változás Afganisztánban

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 11. 13:31

Teljes egészében amerikaiak alkotják majd azt a húszezer katonából álló egységet, melyet az afganisztáni nemzetközi erők parancsnokának kérésére erősítésként az országba vezényelnek – jelentették be az amerikai központi parancsnokságon. Hol vannak a szövetségesek? – tette fel a kérdést a honvedelem.hu Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőnek.

A jelenlegi afganisztáni helyzet megköveteli a csapaterősítést, nem véletlen, hogy az Amerikai Egyesült Államok húszezer katonával hajlandó növelni az ázsiai országban állomásozó csapatainak létszámát – mondta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: látni kell azt is, hogy a NATO-ban politikai konszenzus van abban a kérdésben, hogy élőerőt és technikát kell küldeni Afganisztánba, de a tagországok valós felajánlási képessége jóval kisebb, ezért Jaap de Hoop Scheffer, a szövetség főtitkára a NATO-n belül és kívül is „kéregetni" kényszerül.

Mindennek, Nógrádi György szerint, az oka, hogy azok az országok, amelyek kivonulnak Irakból – márpedig ez a kivonulás folyamatos –, nagy részben nem hajlandók hasonló katonai erőket Afganisztánba küldeni. Ez alól talán csak a lengyelek a kivételek, akik bejelentették, hogy hajlandóak „erősítést" vezényelni az ázsiai országba.

A biztonságpolitikai szakértő elmondta: a NATO Magyarország részéről sem vár újabb felajánlást, úgy értékelik, hogy az ország a lehetőségeihez képest kiválóan teljesített, amikor átvette a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását, s az OMLT (Operational Mentor and Liaison Team), vagyis műveleti tanácsadó és összekötő csoporttal is megjelenik Afganisztánban. Feladatuk az ohioi nemzeti gárdával közösen, magyar nemzeti vezetés alatt, egy afgán zászlóalj megalakítása, felkészítése és alkalmazásának segítése.

Nógrádi György mindehhez hozzátette: az iraki és az afganisztáni helyzetet alapvetően befolyásolja, hogy január 20-án beiktatják az Amerikai Egyesült Államok elnökének Barack Obamát. Azt már most lehet tudni, hogy az új elnök egy új iraki koncepcióval áll elő, vagyis tizenhat hónapon belül ki akarja vonni az amerikai csapatokat a sivatagi országból. Az afganisztáni harcot azonban folytatni szeretné, hiszen jól tudja, hogy ez az ország érdeke. És aki az ovális irodába beül, annak az ország érdekeit kell képviselni. Éppen ezért gyors és látványos változás nem várható Afganisztánban.

Persze az már másik kérdés, hogy milyen módon képviseli az érdekeket az elnök. Ezt lehet rosszul és szerencsétlenül tenni, mint ahogy azt Bush az elmúlt nyolc évben tette. Illetve lehet jól is tenni, mint ahogy azt Obama valószínűleg tenni fogja – emelete ki Nógrádi György.