Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos megélhetést nyújt a hadsereg a gazdasági válságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 2. 7:07

Kárpátalján a hadköteles fiatalok a tavaszi behívási időszak előtt valósággal elözönlik a hadkiegészítő parancsnokságokat, hogy besorozzák őket a hadseregbe.

A kárpátaljai sorozóközpontok, amelyek a válság előtt még “lasszóval fogták" az újoncokat, jelenleg válogathatnak a regruták között. A hadseregbe most a legjobb testi és szellemi adottságokkal rendelkező jelentkezők kerülhetnek be – írta a hétvégén az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

A cikk szerint a legtöbb fiatalember azokból az eldugott hegyvidéki falvakból jelentkezik katonai szolgálatra, ahol a gazdasági válság előtt sem volt elegendő munkahely.

A hírportál által megszólaltatott, korábban vendégmunkásként dolgozó két fivér, Vaszil és Ivan Krivka a krízis miatt tért haza külföldről, s most be szeretne vonulni, hogy ezzel is könnyítsen a család helyzetén.

Az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című lap által megszólaltatott 19 éves Papp Zoltán elmondta: a legnagyobb gazdasági válság és a pénztelenség közepette sorkatonaként a kaszárnya olyan, mint egy szanatórium, a menza pedig felér egy étteremmel. Háromszori étkezés, ingyenes öltözék és tanulás, s havonta még 200 hrivnyát (kb. hétezer Ft) is fizetnek – tette hozzá elégedetten a katonai hivatásról álmodozó ifjú.

Kárpátalján számos katonai egység található. A többi között Munkácson állomásozik egy gépesített dandár és a városban van a körzet határőr-parancsnoksága, míg Ungváron két katonai alakulat várja a bevonulókat.

A kárpátaljai fiatalok között legnépszerűbb a határőrség, ahová tavaly ősztől csak szerződéssel vesznek fel katonákat nagyon szigorú feltételek mellett.

A szerződéses katonáskodás válság idején leginkább a viszonylagos stabilitás, a szolgálati lakás, ingyenes egészségügyi ellátás és a katonai felsőoktatásban való díjmentes tanulás lehetősége miatt vonzó, a zsold ugyanis nem túl magas, havonta 900-1300 hrivnyát tesz ki. Ukrajna egyébként a tervek szerint 2016-ban tér át teljes egészében a szerződéses haderőre.

CímkékNATO