Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocsánatot kértek a Mohamed-karikatúrákért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 27. 7:56

A Politiken című dán napilap bocsánatot kért amiatt, hogy 2008-ban egy másik újságban korábban megjelent Mohamed-karikatúra másodközlésével megsértette a muzulmán emberek érzéseit. A lap egy szaúd-arábiai ügyvéddel kötött megállapodás nyomán követte meg a muzulmán hívőket.

A Politiken pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy a karikatúra leközlésével nem állt szándékában megsérteni az iszlám vallású embereket. Egy másik dán lap, a Jyllands-Posten 2005 szeptemberében 12 karikatúrát tett közé Mohamedről, ami az egész muzulmán világ mélységes felháborodását váltotta ki, hiszen a prófétát semmilyen, még előnyös formában sem szabad ábrázolni.

A Politiken másodközlésében megjelent karikatúra a sorozat rajzai közül talán a legsértőbb, hiszen Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázolja.

A Politiken emlékeztetett arra: azt követően hozta le a rajzot, hogy 2008-ban sikertelen merényletkísérlet hajtottak végre a rajzok egyik szerzője ellen. A lap tulajdonképpen illusztrálásként mellékelte a rajzot a merényletkísérletről szóló beszámolóhoz. Ezért csak azért kéri a muzulmánok bocsánatát, hogy megsértette érzelmeiket, de nem azért, mert megjelentette a rajzot – hangoztatta Toger Seidenfaden, a lap főszerkesztője. Akkoriban Dánia számos újságja is lehozta az ominózus karikatúrát.

A Politiken egy olyan szaúdi ügyvéddel állapodott meg a nyilvános bocsánatkérésről, aki nyolc közel-keleti, illetve ausztrál muszlim közösséget képvisel. Seidenfaden reményei szerint a bocsánatkéréssel esély nyílik arra, hogy enyhüljön a karikatúrasorozat miatt Dánia és a muzulmán világ között kialakult feszültség, és megkezdődjék közöttük a párbeszéd.

A Politiken bocsánatkérését azonban az észak-európai országban sokan megalázkodásnak, a szólásszabadságnak, mint a dániai demokratikus rendszer egyik sarokkövének a feláldozásként értelmezik. A karikatúrákat elsőként közlő Jyllands-Posten főszerkesztője, Jorn Mikkelsen szerint a Politiken “patetikus földre borulása kiérdemelte az ostobaság fődíját".

CímkékNATO