Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba a repülőtér mellett

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 16. 11:43

A 46. héten, azaz november 9–15-e között 32 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül nyolc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2122 bejelentést kaptak.

November 9-én a Pest megyei Abonyból kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Bethlen Gábor utcában található óvoda hátsó udvarában egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak az ott dolgozó munkások. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy a földből egy F1-es típusú kézigránát került elő, amely azonban biztosított állapotban volt, így biztonságban a központi gyűjtőbe tudták szállítani.

November 10-én a Fejér megyei Gárdony és Dinnyés közötti vasúti pálya közelében bukkantak két, a második világháborúból visszamaradt szerkezetre a sínek állapotát vizsgáló munkások. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket, s a Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr megállapította, hogy egy F1-es típusú kézigránát és egy német gyártmányú, 150 milliméteres repeszromboló gránátot találtak a munkások. A veszélyes szerkezeteteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Még szinte nem is végeztek a tűzszerészek a gárdonyi címmel, amikor Székesfehérvárról is riasztást kaptak. A Móri úton található templom parkjában ugyanis egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a szakemberek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

November 11-én a Békés megyei Sarkadról kapták a jelzést a honvédség tűzszerészei, hogy a Béke sétányon egy 37 milliméteres repeszromboló gránátot találtak az arra járók. A Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr a gránátot a központi gyűjtőbe szállította, azt azonban nem sikerült megállapítaniuk, hogy a veszélyes szerkezet miként került a közterületre.

November 13-án a Debreceni repülőtérről kapták a riasztást a Magyar Honvédség tűzszerészei. A területen zajló földmunkálatok során ugyanis egy világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével kiérkezett járőr megállapította, hogy egy német gyártmányú, tíz kilogramm súlyú bomba került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.