Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombák a repülőtéren és a kertekben

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 5. 14:26

A tizennyolcadik héten, azaz április 28-a és május 4-e között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ez idő alatt tizenhárom esetben kellett soron kívül intézkedniük. Idén egyébként eddig összesen 814 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Április 28-án a főváros I. kerületébe vonultak a honvédség tűzszerészei. Itt ugyanis a Hegyalja út és a Krisztina körút sarkán egy veszélyes szerkezetnek látszó tárgy került elő a földből. A Pajtli Norbert zászlós vezette járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknagránát stabilizátor szerkezetét találták meg a helyszínen dolgozó munkások. A szaknyelven NRT-nek, vagyis „nem robbanó testnek" hívott rozsdás vasdarabot a központi gyűjtőhelyre szállították.

Április 30-án a ferihegyi repülőtérről érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a B-porta közelében, földmunka közben robbanószerkezetet találtak. A helyszínen a járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – két darab, amerikai gyártmányú repeszbombát talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített. A munkálatok idejére a repülőtér egyik kifutópályáját is le kellett zárni.

Május 1-jén a Komárom-Esztergom megyei Kömlődre siettek a tűzszerészek, hiszen a bejelentés szerint, az egyik Ady Endre úti családi ház kertjében világháborús bombát találtak. Kelemen Ferenc törzsőrmester járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy a földből egy 50 kilogrammos, német gyártmányú bomba került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a helyszínen felrobbantották.

Ugyancsak 50 kilogrammos, ám szovjet gyártmányú bombát találtak május 3-án a Komárom-Esztergom megyei Süttőn, a település szélén található pincesoron, az egyik hétbégi ház kertjében. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – a bomba mellett még 45 darab nyolc milliméteres karabély lőszert is kiásott a földből. A veszélyes szerkezeteket a helyszínen megsemmisítették.

A süttői munka után a Fejér megyei Pettendre vezényelték át a járőrt. A bejelentés szerint ugyanis a 7-es számú főút mellett bukkantak veszélyes szerkezetre az itt dolgozó munkások. A honvédség tűzszerészei a helyszínen egy darab 150 milliméteres német világháborús rakétát találtak, amelyet a közelben megsemmisítettek.

A négynapos ünnep végén a Pest megyei Gyálra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek. A temetőben ugyanis egy világháborús páncélgránátot találtak. A 85 milliméteres veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megsemmisítette.