Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit hadihajó Bangladesben

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 1. 9:37

Chittagong városának kikötőjébe érkezett a brit Királyi Haditengerészet hadihajója, a HMS Echo, hogy megkezdje közös munkáját a bangladesi haditengerészettel. Chittagong Banglades második legnagyobb városa, és az ország fő kikötővárosa is egyben.

Az elmúlt 12 évben ez az első alkalom, hogy a Royal Navy egyik hajója Bangladesbe látogatott, ezáltal is bizonyítva, hogy Nagy-Britannia készen áll az ázsiai ország megsegítésére.

Az Echo még május 19-én futott be a kikötőbe, és az azóta eltelt napokban hatékony segítséget nyújtott a bangladesi haditengerészetnek. Hasznos tanácsokkal látták el az illetékeseket, például az oceanográfiai folyamatok pontosabb megértésében is segédkeztek a bangladesieknek. 5 helyi tengerésznek volt lehetősége egy hetet eltölteni az Echo fedélzetén, ahol bepillantást nyerhettek a hadihajó modern rendszereibe is.

A közös munka után az Echo tengerészei megismerkedtek Chittagong nevezetességeivel és a helyiek szokásaival. Ugyanakkor a bangladesi haditengerészet, hadsereg és légierő képviselői is látogatást tettek az Echo fedélzetén. A programsorozat részeként focimeccset is vívtak egymással a két haditengerészet képviselői, továbbá látogatást tettek a város temetőjében is, ahol több brit hősi halott is nyugszik. A tervek szerint a közeljövőben több brit hadihajó is ellátogat majd az országba.