Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Lászlóra emlékeztek a Királyok városában

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 1. 9:43

Székesfehérváron, a Királyok Városában 1526-ig 43 magyar királyt koronáztak, és 1540-ig 15 királyt temettek el. A város akkori politikai, gazdasági, kulturális és nem utolsó sorban vallási jelentőségét misem támasztja jobban alá, mint az a tény, hogy kétszer tartottak itt királyi törvénykezési napot. Szent Lászlót Székesfehérváron 1077-ben koronázták királlyá, és ő avatta szentté Szent Istvánt 1083-ban.

Szent László királyunkat nemcsak a középkori Magyarország zárta a szívébe, de egész Európa méltányolta a híres lovagkirályt. A csodálatra méltó királyt „elegantissimus rex"-nek is nevezték és méltán vált a magyarság alighanem legtiszteltebb szentjévé, és legendavilágunknak legnépszerűbb alakjává. Olyan államférfit testesített meg, aki nemcsak európai módon gondolkodó bölcs uralkodó volt, hanem egyúttal sikeres hadvezérnek is bizonyult.

A Magyar Honvédség történelmével egyidős a lövész fegyvernem, melynek védőszentje Szent László, Árpád-házi király. Katonaszentként, a hadsereg, a gyalogság patrónusaként az első világháború utáni független magyar fegyveres erőknél jelent meg. Dicső haditettei, katonai erényei, emberi nagysága alapján vált ez a nap a lövész csapatok fegyvernemi ünnepévé.

Székesfehérváron, június 27-én, Szent László király szobránál, a Püspöki Palota kertje mögötti téren helyezte el a megemlékezés koszorúit Hazuga Károly vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Győrössy Ferenc nyugállományú altábornagy, Viniczai Tibor Székesfehérvár megyei jogú város alpolgármestere és Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Hajdu Ferenc provikárius.