Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit repülőgép-hordozót akar venni egy kínai üzletember

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 13. 18:46

Brit repülőgép-hordozót akar venni és kiállítóteremmé átalakítani egy dúsgazdag kínai üzletember, aki korrupció miatt kiszabott 14 éves börtönbüntetését tölti. Huang Kuang-jü (Huang Guangyu) az Eagle Vantage Asset Management nevű hongkongi cég közreműködésével vesz részt a HMS Ark Royal brit repülőgép-hordozó eladására kiírt versenytárgyaláson, amelyen az Eagle szerint Huang a „végső kedvezményezett” – közölte a hadihajó megvételével megbízott vállalat.

„Mozgó kiállítóteremmé akarjuk átalakítani a hadihajót, amelyben többek között luxuscikkeket mutatnánk be – mondta el Csao Csi-kuang (Zhao Qiguang), az Eagle egyik vezetője. Hozzátette: a hajó Hongkongnál vagy Makaónál kötne ki.

Nagy-Britannia a katonai kiadások csökkentésének programja keretében márciusban döntött a repülőgép-hordozó lefegyverzéséről és eladásáról.

Huang Kuang-jü alapította meg a Gome nevű, elektromos cikkeket forgalmazó óriásvállalatot. 2008-ban ő lett Kína leggazdagabb embere, a Hurun című kínai magazin szerint vagyona elérte a 6,3 milliárd dollárt. Egy hónappal később azonban őrizetbe vették, és egy pekingi bíróság korrupció és bennfentes kereskedelem vádjával 14 évi börtönre ítélte.

Címkékhadihajó