Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Britek bontják szét a francia repulőgép-hordozót

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 3. 9:54

Teesside jó úton halad afelé, hogy egy világméretű hajófeldolgozó központtá váljon. Ennek újabb bizonyítéka a francia védelmi minisztérium bejelentése, miszerint az Able UK vállalat nyerte el egy repülőgép-hordozó szétszerelésére kiírt szerződést. Az előzetes tervek szerint a Clemenceau (Q790) névre keresztelt hajó, még idén nyáron megérkezik a központba, ahol megkezdik a szétbontását további hajókkal (4 amerikai és 3 brit) együtt.

Az 1957-ben vízrebocsátott és 1997-ig üzemben lévő Clemenceau a francia haditengerészet meghatározó egysége volt, egy igazi nemzeti büszkeség. Paramétereit tekintve hossza 238 méter, szélessége pedig 31.7 méter, vízkiszorítása pedig meghaladta a 32.000 tonnát.

A Teesside Environmental Reclamation and Recycling Centre (TERRC) központot folyamatosan fejlesztik, így a hajók szétbontása mellett számos egyéb munkafolyamatot (például különböző hajóalkatrészek gyártása) is el tudnak végezni.

A két új, egyenként 312 méter hosszúságú rakpart kiépítése még ebben az évben be fog fejeződni. Az Able UK illetékesei természetesen örömmel nyugtáztak a franciák döntését. A Clemenceau „feldolgozása" az eddigi legnagyobb ilyen típusú projekt lesz azok között, melyeket európai hajóműhely végezhet.